Danmark

Førstehjælp redder dit liv ved hjertestop

Ambulancen kommer først senere, så din sidemands indsats er helt afgørende for, om du overlever dit hjertestop

Førstehjælp redder dit liv ved hjertestop

Tre gange så mange danskere ville overleve et hjertestop, hvis vi alle sammen var mindre bange for at kaste os ud i hjertemassage, når en person falder om foran os med hjertestop.

Det viser de seneste tal fra Dansk Hjertestopregister.

I 2007 overlevede kun seks procent af dem, der ikke fik livreddende førstehjælp ved hjertestop. Til gengæld overlevede 17 procent af dem, der fik livreddende førstehjælp, inden ambulancen nåede frem.

- Intet tyder på, at dem, der ikke fik hjælp, skulle have en dårligere prognose for at overleve end dem, der fik livreddende førstehjælp, inden ambulancen nåede frem, og overlevede hjertestoppet, siger Hjerteforeningens direktør Inge Vestbo.

- Jeg kan ikke se anden forklaring end, at de simpelthen var heldige. Der var nogle modige personer i nærheden, der handlede, gav livreddende førstehjælp og dermed gjorde en stor forskel, så de overlevede.

Og mange af os vil blive vidne til et hjertestop. Helt nye tal fra Hjerteforeningen viser, at mere end hver tiende dansker har været vidne til et hjertestop. Men langt fra alle griber ind og hjælper.

Kun i fire ud af 10 tilfælde af hjertestop griber forbipasserende ind, viser de triste tal fra Dansk Hjertestopregister.

Tendensen går ganske vist den rette vej, men alt for langsomt. I Norge griber syv ud af 10 ind, og i Sverige er det også over halvdelen, der hjælper, hvis de er vidne til et hjertestop.

I flere af de danske regioner kan der gå 13-18 minutter, før ambulancen når frem. Men efter mere end 10 minutter, inden genoplivning kommer i gang ved et hjertestop, så overlever kun ganske få.

Efter fire-seks minutter begynder hjernen at dø. Og for hvert minut, der går uden livreddende førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med cirka 10 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.