Udland

Fogh advarer mod at opgive Afghanistan

Selv om 130.000 udenlandske kampsoldater forlader Afghanistan inden udgangen af 2014, vil Nato ikke svigte.

Fogh advarer mod at opgive Afghanistan

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, advarer onsdag mod at opgive Afghanistan, når de udenlandske styrker planlægger at trække kampstyrker ud af landet efter 10 års konflikt.

- Vi ønsker ikke at opgive Afghanistan og vi ønsker ikke at efterlade et sikkerhedstomrum, siger han under en frokost i Den Nationale Presseklub i Canberra under et besøg i Australien.

Nato har planer om at trække 130.000 soldater tilbage inden udgangen af 2014, og Anders Fogh Rasmussen siger, at der også vil ske politiske ændringer i Afghanistan, idet præsident Hamid Karzai ventes at træde tilbage ved næste valg, som finder sted samme år.

- Ja, vi venter, at præsident Karzai træder tilbage ifølge den afghanske forfatning, som ikke giver ham mulighed for at sidde endnu en periode som præsident, siger han.

Generalsekretær Fogh Rasmussen siger, at det internationale samfund har en fælles interesse i og et fælles ansvar for at følge den mere end 10 år lange indgriben i Afghanistan til dørs med succes.

Han siger, at han forstår utålmodigheden med konflikten, hvori udenlandske styrker har hjulpet Afghanistan med at bekæmpe det oprør, som de militante Talibaner står bag. Han tilføjer, at folk nu ønsker at se lys for enden af tunnellen.

- Folk ønsker at se fremskridt, og det gør jeg også, siger han og tilføjer, at udenlandske styrker er blevet udstationeret i Afghanistan for at undgå, at landet igen skal blive et sikkert skjulested for terrorister.

- På trods af utålmodigheden har alle ISAF-koalitionspartnere besluttet sig for at forpligte sig til at gøre arbejdet færdig. Det er opmuntrende på trods af den økonomiske krise og faldende folkelige opbakning.

Natos plan er trin for trin at overdrage kontrollen med sikkerheden i landet til de afghanske styrker, og Anders Fogh Rasmussen siger, at han tror på, at de vil være i stand til det, selv om nogle lande har sat tempoet op for deres tilbagetrækning.

/ritzau/AFP