Udland

Fogh advarer Syrien mod kemiske våben

Natos udenrigsministre klar til at godkende opstilling af Patriot-missiler i Tyrkiet - men kun til forsvar.

Fogh advarer Syrien mod kemiske våben

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger på vej ind til tirsdagens udenrigsministermøde i Bruxelles, at han forventer "en øjeblikkelig reaktion fra det internationale samfund", hvis noget land anvender kemiske våben.

Foghs udtalelse falder, inden udenrigsministrene tirsdag eftermiddag forventes at godkende opstilling af Patriot-missiler fra Nato-landene Tyskland, Holland og USA langs Tyrkiets grænse til Syrien.

Men generalsekretæren understreger omhyggeligt, at Patriot-missilerne alene har til formål at styrke det tyrkiske luftforsvar og beskytte det tyrkiske folk og territorium.

- Enhver deployering har alene defensivt sigte. Det kan på ingen måde støtte en flyveforbudszone eller en forsvarsoperation, siger Fogh, der venter, at missilerne fra de tre lande kan være på plads "i løbet af nogle uger", når udsendelsen er blevet godkendt i de deltagende landes parlamenter.

Tyrkiet bad 21. november formelt sine 27 partnere i forsvarsalliancen Nato om beskyttelse mod luftangreb fra det borgerkrigsramte Syrien. Anmodningen kom, efter at syriske raketter et par gange havde ramt civile områder på den tyrkiske side af grænsen.

Nato kvitterede hurtigt med et løfte om solidaritet, men har hele tiden betonet, at der ikke er tale om første skridt i en optrapning mod en egentlig militæroperation mod eller i Syrien.

Tirsdagens Nato-møde begynder med et møde med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der har været stærkt kritisk over for Natos ventede beslutning om at sende Patriot-missiler til Tyrkiet.

Anders Fogh Rasmussen siger, at han allerede inden mødet igen har forsikret den russiske minister om, at opstillingen alene har til formål at besvare konkrete angreb på tyrkisk område.

Mandag kommenterede USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, rygter om, at styret i Syrien overvejer at tage kemiske våben i brug for at slå opstanden i landet ned. Clinton gjorde det klart, at anvendelse af kemiske våben ikke vil blive accepteret.

- Her går grænsen for USA, siger Clinton.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.