Udland

Fogh hører opmuntrende toner fra Iran

Natos generalsekretær vejrer morgenluft fra Irans nye præsident, der hævder ikke at ville søge at få atomvåben

Fogh hører opmuntrende toner fra Iran

De nye toner fra Irans nye præsident, Hassan Rouhani, er ifølge Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, meget opmuntrende.

- Jeg håber, at det vil åbne mulighed for en politisk og diplomatisk løsning på striden om det iranske atomprogram.

- Det er efter min mening også i Irans egen interesse at engagere sig konstruktivt med det internationale samfund, siger Fogh torsdag i Bruxelles under en debat i tænketanken Carnegie Europe.

Foghs optimisme er en reaktion på, at præsident Rouhani i et interview med den amerikanske tv-station NBC har sagt, at Iran "ikke under nogen omstændigheder vil søge at få masseødelæggelsesvåben, heller ikke atomvåben".

- Vi har aldrig stræbt efter eller søgt at få en atombombe. Og det vil vi heller ikke gøre, siger Rouhani ifølge nyhedsbureauet AFP's gengivelse af interviewet.

Fogh Rasmussen siger, at det er en meget velkommen melding.

- Hvis det, vi foreløbig har set fra den nye iranske præsident, er udtryk for et ønske om at gå i dialog med det internationale samfund, så kan jeg kun byde det velkommen, siger Natos danske chef.

Iran har altid insisteret på, at landets atomprogram ikke sigter mod at fremstille atomvåben, mens vestlige lande mistænker iranerne for at forsøge at producere deres egne kernevåben.

Trods pres fra USA, EU og Israel går det trægt med forsøg på at få Iran til at lade internationale eksperter få adgang til at kontrollere de iranske atomanlæg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst