Udland

Fogh: Insiderangreb er yderst bekymrende

Oprørerne i Afghanistan vil ikke få held med at drive en kile ind mellem Nato og afghanerne, siger Natos Fogh.

Fogh: Insiderangreb er yderst bekymrende

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen siger, at Natos mål, strategi og tidsplan er uændret i Afghanistan.

Men han erkender, at den seneste tids hændelser, hvor afghanske soldater og betjente har dræbt Isaf-soldater, i nogen grad har været med til at skade tilliden mellem de udenlandske og de lokale sikkerhedsstyrker.

På sit månedlige pressemøde i Bruxelles kalder han insiderangrebene "yderst bekymrende".

- Der er ingen tvivl om, at de har undermineret tilliden. Absolut. Folk spørger helt forståeligt: Hvorfor er det, at vi sender vores tropper til Afghanistan - og så ser vi, at afghanske soldater og betjente vender deres våben mod de trænere, der er kommet for at hjælpe dem.

- Det er en strategi, der sigter mod at underminere tillid og tiltro. Og det er i nogen grad lykkedes (...). Men vi vil ikke lade dem få held med det, siger Fogh.

To amerikanske og tre afghanske soldater blev i weekenden dræbt under forvirrende omstændigheder, der stadig ikke er helt klarlagt. Men det begyndte muligvis med skud affyret af en afghansk soldat.

Mindst 51 Nato-soldater er i år blevet dræbt i insiderangreb, der dermed står for 15 procent af alle Nato-dødsfald.

Isaf-styrkens øverskommanderende, den amerikanske general John Allen, sagde i et interview i weekenden med den amerikanske tv-station CBS, at insiderangrebene er ved at blive Afghanistankrigens "signaturangreb", som vejsidebomberne var det i Irak.

Allen sagde, at han er "edderspændt rasende" over situationen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil på et møde med sine Nato-kolleger i Bruxelles i næste uge præsentere sin idé om til efteråret at holde et seminar i København med fokus på problemet.

Ministrene ventes i næste uge også at tage første formelle skridt til at definere den træningsmission, der skal tage over efter Isaf, der efter planen lukker ned som kampoperation med udgangen af 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.