Udland

Fogh: Militær trussel mod Syrien skal bevares

Natos generalsekretær mener, at truslen om et militærangreb mod Syrien har været afgørende for våbenaftale.

Fogh: Militær trussel mod Syrien skal bevares

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, mener, at det internationale samfund fortsat skal være klar til at gribe militært ind i Syrien - også selv om det måske ikke lykkes at få skrevet det ind i en kommende resolution fra FN's Sikkerhedsråd.

Truslen om en militæraktion har ifølge Fogh været afgørende for den aftale, der er indgået om, at Syrien skal aflevere sine kemiske våben. Og at en fortsat trussel derfor også er vigtig for at få aftalen gennemført.

- Den gode nyhed er, at det er første gang, USA og Rusland er blevet enige om en aftale, der danner udgangspunkt for afskaffelsen af kemiske våben i Syrien. Det er et kæmpe skridt fremad.

- Vi ved stadig ikke, hvordan resolutionen fra FN's Sikkerhedsråd kommer til at se ud. Men jeg mener, at det er afgørende for at fastholde momentum i den diplomatiske og politiske proces, at den militære løsning stadig er på bordet.

- Uanset udkommet af drøftelserne i FN's Sikkerhedsråd vil den militære løsning fortsat være på bordet, siger Fogh under en debat torsdag i tænketanken Carnegie Europe.

Aftalen om at bortskaffe de kemiske våben blev indgået i weekenden mellem USA's udenrigsminister, John Kerry, og hans russiske kollega, Sergej Lavrov.

Præsident Bashar al-Assads Syrien siger, at det vil overholde aftalen.

Aftalen har i første omgang fjernet den amerikanske trussel om et militært angreb på Syrien som reaktion på et angreb med kemiske våben mod et oprørskontrolleret område i udkanten af Damaskus den 21. august.

Den amerikansk-russiske aftale skal udmøntes i en FN-resolution, som der arbejdes på at have færdig allerede i denne uge.

Men USA har advaret, at hvis Syrien forsøger at smyge sig uden om aftalen, eller at der stikkes en kæp i hjulet for en FN-resolution med bid i, så er et militært angreb fortsat en mulighed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst