Udland

Fogh: Nato er klar til hjælpe Tyrkiet

Nato har militære planer klar for at hjælpe Tyrkiet, bekræfter Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Fogh: Nato er klar til hjælpe Tyrkiet

Militæralliancen Nato har militære planer klar, der hurtigt kan sættes i værk for at imødegå en yderligere optrapning af konflikten ved den tyrkisk-syriske grænse.

Det bekræfter Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen over for Politiken Søndag.

Han erklærer sig dybt bekymret over udviklingen i grænseområdet.

- Der er set eksempler på, at der bliver skudt ind over grænsen fra syrisk område ind i Tyrkiet, og det har også kostet menneskeliv.

- Derfor har Tyrkiet ved et par lejligheder rejst sagen i Nato. Vi har udtrykt vores solidaritet, og vi har alle planer på plads for at kunne forsvare og beskyttet Tyrkiet, siger Anders Fogh Rasmussen til Politiken.

Forventningen i Nato er, at Tyrkiet allerede mandag vil fremsætte en anmodning om assistance fra Nato til at beskytte grænsen. Der gættes på, at landet blandt andet vil anmode om Patriotmissiler.

Ifølge Süddeutsche Zeitung ventes op imod 170 tyske soldater sammen med luftværnsmissilerne sendt til den tyrkiske grænse, så snart Tyrkiet officielt har sendt anmodningen til Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Den tyske avis skrev lørdag, at forsvarsalliancens i så fald øjeblikkeligt vil give grønt lys til at sende soldaterne og missilsystemerne af sted.

Nato-generalsekretæren forklarer dog, at man ikke har modtaget en anmodning fra tyrkisk side.

- Men kommer der en sådan anmodning, vil den blive overvejet nøje i Nato-rådet, siger Anders Fogh Rasmussen.

Spørgsmålet er så, om man fra Natos side vil se positivt på en anmodning fra Tyrkiet.

- Vi skal jo se, hvad det går ud på. Men der er da ingen tvivl om, at alle øvrige allierede er parat til at gøre, hvad der skal til for at forsvare og beskytte Tyrkiet effektivt, siger danskeren til Politiken.

Ifølge en talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium er der løbende konsultationer med Nato-partnerne.

- Tyrkiet regner grundlæggende med støtte fra sin partnere, men der foreligger endnu ikke nogen konkret beslutning, siger talsmanden til nyhedsbureauet dpa.

Blandt Nato-landene er det kun USA, Holland og Tyskland, som råder over de mest moderne Patriot-raketter af typen PAC-3, som tyrkerne ifølge Süddeutsche Zeitung ønsker at indsætte ved grænsen til Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.