Udland

Fogh: Nato har intet at gøre i Mali

Nato-chef mener ikke, at alliancen har en rolle at spille i Mali. Han roser i stedet Frankrig for at gribe ind

Fogh: Nato har intet at gøre i Mali

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, mener ikke, at den vestlige forsvarsalliance har nogen rolle at spille i det vestafrikanske land Mali, hvor regeringshæren kæmper mod islamistiske oprørere.

Fogh roser derimod de lande, der selv har stillet styrker til rådighed for den franskledede militæroffensiv.

- Nato deltager ikke i Mali-operation, og jeg kan ikke se en rolle for Nato i Mali, siger Fogh Rasmussen under et besøg i Litauens hovedstad, Vilnius.

Han roste også Frankrig, som er medlem af Nato, for at have iværksat en hurtig og effektiv indsats mod islamisterne i Mali.

- Det var på høje tid, at terroristgrupperne blev forhindret i at brede sig i Mali, og jeg glæder mig over, at individuelle Nato-allierede har besluttet at støtte Frankrig i den meget vigtige mission, understreger generalsekretæren.

Grunden til, at Anders Fogh Rasmussen ikke ser nogen grund til, at Nato griber ind i Mali, er en beslutning i FN's Sikkerhedsråd om, at de afrikanske lande må gå forrest i kampen mod de vestafrikanske oprørere.

- Sikkerhedsrådet har besluttet, at der skal være en afrikansk stabiliseringsstyrke, og det er grunden til, at jeg ikke ser nogen rolle for Nato, uddyber Fogh.

De franske styrker har i de seneste dage tvunget de militante grupper i defensiven i det nordlige Mali.

Onsdag tog soldaterne kontrol over byen Kidal, der var det sidste store byområde under de militante islamistiske oprøreres kontrol.

Samtidig opfordrer Frankrig til forhandlinger mellem regeringen og oppositionen i det vestafrikanske land.

De franske styrker ventes efter en tre uger lang offensiv på landjorden og i luften snart at overdrage ansvaret for stabiliteten i landet til en større afrikansk styrke, der tæller 8000 soldater.

Frankrig har i øjeblikket 3500 soldater i Mali.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.