Udland

Fogh: Nato skal være klar til at forsvare Arktis

Klimaforandringer fører også til sikkerhedspolitiske forandringer, siger Natos generalsekretær.

Fogh: Nato skal være klar til at forsvare Arktis

Klimaforandringer og smeltende is i Arktis vil ifølge Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, have strategiske konsekvenser og kan føre til nye spændinger mellem lande med hver deres interesser i regionen.

Fogh ser ikke umiddelbart grund til, at det bliver noget, den vestlige militæralliance skal engagere sig i.

Men under en debat i tænketanken Carnegie Europe torsdag i Bruxelles understreger han også, at Nato står klar til at assistere og forsvare sine medlemmer, hvis det bliver nødvendigt.

- Når nye sejlruter åbnes, og når der bliver adgang til nye ressourcer, så følger der også naturligt en risiko for flere spændinger, siger Fogh.

Han gør opmærksom på, at der allerede findes flere steder - blandt andet Arktisk Råd - hvor man forsøger at løse uenigheder om regionen.

Men han minder også om, at flere Nato-lande støder op til eller selv har besiddelser i Arktis, og at Nato derfor naturligt har et ansvar for at hjælpe dem, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Jeg tror, at landene i regionen vil gøre deres bedste for at håndtere de udfordringer fredeligt og gennem forhandlinger.

- Nato har ingen intentioner om at øge sin tilstedeværelse i det høje nord eller om at militarisere.

- Men det er klart, at vores allierede vil forvente, at Nato yder kollektivt forsvar i alle dele af vores territorium. Det gælder også for det høje nord. Jeg ser ingen forskel mellem det høje nord og andre steder, siger Fogh Rasmussen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.