Udland

Fogh Rasmussen: Nato bakker op om Tyrkiet

Tyrkiet får opbakning fra sine Nato-allierede, men en militær indgriben i Syrien blev ikke drøftet på møde.

Fogh Rasmussen: Nato bakker op om Tyrkiet

Tyrkiet får fuld opbakning fra sine allierede i Nato.

Efter et hasteindkaldt møde tirsdag i Bruxelles fordømmer Nato-landenes ambassadører den syriske nedskydning af et tyrkisk jagerfly fredag som "uacceptabel" og lover "stærk solidaritet" med Tyrkiet.

Men generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Fogh og Tyrkiets 27 Nato-partnere undgår omhyggeligt at antyde et militært svar.

- Vi forventer bestemt, at der ikke vil ske noget lignende igen.

- Hvis der skulle ske noget, vil de allierede bevare deres opmærksomhed på udviklingen, følge situationen nøje og - om nødvendigt - konsultere hinanden og diskutere, hvad andet der kan gøres, siger Fogh.

Nato betegner nedskydningen som "endnu et eksempel på de syriske myndigheders manglende respekt for internationale normer, fred, sikkerhed og menneskeliv".

Men Fogh understreger, at det ikke har været drøftet at anvende Washington-traktatens artikel fem - den såkaldte musketered - der siger, at et angreb på ét medlemsland betragtes som et angreb på alle.

Generalsekretæren ønsker ikke at kommentere den tyrkiske Nato-ambassadørs rapport om omstændighederne omkring nedskydningen af det tyrkiske F-4 Phantom jagerfly.

Tyrkiet har erkendt, at flyet kortvarigt og ved en fejl var i syrisk luftrum. Men Tyrkiet og Syrien har givet modstridende oplysninger om blandt andet flyvehøjden og flyets position, da det blev skudt ned.

I et brev til FN's Sikkerhedsråd har Tyrkiet ifølge nyhedsbureauet AFP blandt andet meddelt, at flyet "ikke udviste fjendtlig adfærd eller manøvreren og fløj med sine identifikationssystemer åbne. Nedskydningen skete uden forudgående varsel"

Syrien har omvendt forsvaret nedskydningen i en udtalelse fra talsmand for Udenrigsministeriet, Jihad al-Makdissi.

- Det tyrkiske krigsfly brød ind i syrisk luftrum, det syriske luftforsvar svarede ved at skyde igen, og flyet styrtede inden for syrisk territorialfarvand, sagde al-Makdissi mandag.

/ritzau