Udland

Fogh slår et slag for bredt samarbejde over Atlanten

Forsvar, men også økonomi og energi skal være Europa og USA's fælles prioriteter, siger Anders Fogh Rasmussen.

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen understreger tirsdag, at samarbejdet over Atlanten skal styrkes på flere områder - ikke kun på forsvarsområdet.

- Vi må fortsætte med at stå sammen. Vi må styrke vores økonomiske bånd, og her er frihandelsaftalen mellem EU og USA nøglen. Vi må gøre det til en transatlantisk prioritet at sprede os over flere energikilder og leverandører, og i Europa skal vi øge vores investeringer i forsvaret, siger han.

Generalsekretæren deltager tirsdag i en konference i Bruxelles om netop båndene mellem EU og USA og benytter lejligheden til at sige, at han ser den kommende transatlantiske frihandelsaftale (TTIP) som en implementering af Natos artiklen to i traktaten.

- I artiklen indikeres det, at de allierede skal gøre mere for at styrke de økonomiske bånd. Jeg ser frihandelsaftalen som den del af det, siger han.

Fogh understreger i sin tale som så mange gange før, at Ruslands aggression over for Ukraine har gjort det klart, at frihed ikke kommer gratis.

Men Rusland er ikke den eneste udfordring, USA og EU skal stå sammen om.

- Der er en bred vifte af andre globale sikkerhedstrusler: pirateri, terrorisme og ekstremisme, energisikkerhed og datasikkerhed samt sikkerhedsimplikationer i forbindelse med klimaforandringer.

- Nato er et unikt politisk instrument, som giver os mulighed for at handle i fællesskab, siger han.

Fogh har tirsdag tydeligt fokus på flere forskellige politiske temaer ud over de rent militære spørgsmål på et tidspunkt, hvor han må formodes at være på jobjagt.

Nato-topmødet til september bliver nemlig Foghs sidste store opgave som Nato-generalsekretær, inden han rydder sit kontor og giver det videre til norske Jens Stoltenberg 30. september.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.