Udland

Fogh: Stop med at skære på forsvarsbudgetterne

Nato's generalsekretær appellerer til forsvarsministre om at love snart at investere i forsvaret igen.

Fogh: Stop med at skære på forsvarsbudgetterne

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen skruer forud for de næste to dages forsvarsministermøde i Bruxelles igen op for retorikken i sin advarsel mod Nato-landenes fortsatte besparelser på forsvarsbudgetterne.

- Min appel til regeringerne er for det første: Hold igen, stop beskæringerne.

- For det andet: Brug jeres ressourcer mere effektivt gennem mere multinationalt samarbejde.

- Og for det tredje: Når økonomierne er kommet sig, så begynd at bruge penge på forsvaret igen, siger Fogh i en kort udtalelse forud for åbningen af det to dage lange møde.

Generalsekretæren understreger, at han ikke vil kommentere situationen i de enkelte Nato-lande. Og han udtrykker forståelse for, at mange lande er under økonomisk pres og er nødt til at spare.

- I denne sparetid er det afgørende, at landene får mest muligt ud af skatteydernes penge. Samarbejde er den bedste metode til at sikre dét.

- Det er vi nødt til for at sikre, at Nato forbliver guldstandarden for sikkerhed og fortsat er i stand til at håndtere enhver udfordring, fremtiden måtte bringe, siger den tidligere danske statsminister.

Der ventes ingen markante beslutninger på forsvarsministrenes møde.

Der har ellers tidligere været lagt op til, at mødet skulle bruges til at sætte gang i næste formelle skridt mod defineringen af den styrke, der skal tage over efter kampoperationen Isaf i Afghanistan.

Men godkendelsen af den såkaldte Conops (Concept of Operations, der er en mere præcis beskrivelse af operationen, red.) trækker ud, mens landene venter på udnævnelsen af en ny amerikansk forsvarsminister og på en ny aftale mellem USA og Afghanistan.

Fogh afviser dog, at det skulle være et problem.

- Vi holder os til vores tidsplan, så Isafs kampmission vil blive afsluttet med udgangen af 2014, og der bliver etableret en ny Nato-ledet træningsmission fra 1. januar 2015. Så der er stadig noget tid at løbe på.

- Vi er i gang med planlægningen. Og jeg forventer en endelig beslutning om størrelsen og omfanget af den fremtidige (...) mission i løbet af de kommende måneder, siger Fogh.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.