Udland

Fogh: Tyrkiet beder Nato om raketter

Tyrkiet har i et brev til generalsekretæren bedt om Nato-raketter til at forsvare grænsen mod Syrien.

Fogh: Tyrkiet beder Nato om raketter

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, bekræfter, at Tyrkiet officielt har anmodet forsvarsalliancen om at få Patriot-raketter til stationering langs grænsen til Syrien.

- Jeg har modtaget et brev fra den tyrkiske regering, der anmoder om udstationering af Patriot-raketter. En sådan udstationering vil forstærke Tyrkiet luftforsvarsmæssige evne til at forsvare befolkningen og Tyrkiets landområde, skriver Fogh i en pressemeddelelse.

Patriot-raketter er i stand til at skyde en angribers raketter ned.

Tyrkiet er de seneste mange uger blevet ramt af syriske raketter, der er blevet affyret hen over de to landes fælles grænse. Det er sket under de fortsatte kampe mellem den syriske regeringshær og den syriske oprørshær.

Ifølge Natos generalsekretær vil opstillingen af Patriot-raketter medvirke til at "nedtrappe" krisen og understrege solidariteten i forsvarsalliancen.

Han understreger, at der er tale om en "defensiv" opstilling af raketter.

Der er endnu ikke officielt taget stilling til den tyrkiske anmodning.

Men kilder i Nato siger til Ritzau, at der klokken 18.30 er indkaldt til et møde blandt Nato-landenes ambassadører for at tage stilling til anmodningen.

Tyskland har allerede på forhånd meldt sig klar til at sende både missiler og mandskab til Tyrkiet. Desuden ventes både Holland og USA at bidrage.

Ifølge Ritzaus oplysninger kan der blive tale om i omegnen af 12 batterier, hvoraf USA må forventes at stille med mindst halvdelen.

Onsdagens Nato-møde skal skabe enighed om de nærmere betingelser for udsendelsen.

Deriblandt om varigheden, den nærmere placering og de præcise regler for anvendelsen af Patriot-missilerne, der vil være under Natos kommando.

Det kan blandt andet handle om at få sikkerhed for, at missilerne alene kan bruges til reelt forsvar af tyrkisk territorium og ikke til for eksempel at forsøge at etablere en egentlig flyveforbudszone.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst