Fogh: Vi vil hjælpe Georgien tættere på Nato

Nato-generalsekretæren siger, at fire ansøgerlande stadig har arbejde at gøre før Nato-optagelse.

Udland 25. juni 2014 10:56

Georgien skal tættere på Nato med en hjælpepakke fra alliancen, og senest i 2015 vil Nato beslutte, om ansøgerlandet Montenegro skal inviteres med eller ej.

Det er budskabet fra Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på vej ind til et møde med de 28 Nato-landes udenrigsministre onsdag. De mødtes også tirsdag aften, hvor Natos "åben dør-politik" blev diskuteret.

Montenegro, Bosnien, Makedonien og Georgien har ansøgt om at blive optaget i Nato.

- Hvert land har stadigvæk arbejde at gøre på forskellige områder. Vi vil give ansøgerlandene den støtte, de har brug for, for at komme igennem døren til Nato. Det er en beslutning, som skal tages på topmødet (i Wales til september, red.).

- Men vi er principielt blevet enige om at udvikle en pakke til Georgien, som skal hjælpe landet med at komme tættere på Nato, siger han.

Elementerne i pakken vil ifølge Fogh blive udviklet i de kommende uger.

Om ansøgerlandet Montenegro siger Anders Fogh Rasmussen, at alliancen vil fokusere samtalerne med Montenegro og vurdere senest ved slutningen af 2015, om landet vil blive inviteret til at tilslutte sig Nato.

Som en stikpille til Rusland siger Fogh, at intet land uden for alliancen har ret til at nedlægge veto mod optagelsen af et land i Nato.

Alliancens forhold til Rusland vil også blive diskuteret på mødet blandt ministrene.

- Ruslands aggressioner over for Ukraine har ført til, at vi har suspenderet vores praktiske samarbejde med Rusland. Og jeg er ked af at måtte sige, at vi ikke ser tegn på, at Rusland respekterer sine internationale forpligtelser.

- Så i dag vil vi revurdere vores forhold til Rusland og beslutte, hvad vi nu skal gøre, siger generalsekretæren.

Samtidig vil udenrigsministrene blive enige om en støttepakke til Ukraine.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...