Fogh vil løse EU's flygtningeproblem ved at kopiere USA

En bedre og mere effektiv flygtningepolitik kan realiseres i Europa ved et samarbejde med USA, siger Fogh.

TOPSHOT-GREECE-EUROPE-MIGRANTS Foto: Scanpix/Louisa Gouliamaki

TOPSHOT-GREECE-EUROPE-MIGRANTS Foto: Scanpix/Louisa Gouliamaki

Europa bør vende blikket mod USA, for amerikanerne har en effektiv løsning på udfordringerne med flygtninge- og migranter, mener Anders Fogh Rasmussen.

I hans nye bog "Viljen til at lede" fremlægger den tidligere statsminister et oplæg til, hvordan USA og EU kunne udvikle en fælles politik på det for Europa så vanskelige felt.

- Jeg synes faktisk, man burde overveje at lade EU overtage ansvaret for den ydre grænsekontrol. Det er ligesom i USA, hvor det er en føderal opgave. Lige meget hvor man prøver at komme ind, gælder de samme regler og kontrol, siger Fogh i et interview.

Samtidig taler Fogh for en mere fair fordeling af flygtninge og migranter. De sydeuropæiske lande kan ikke klare presset uden hjælp, mener han.

- Man kan diskutere, om det skal være kvoter, og det er muligvis ikke det klogeste. Men så kan man sige, at hvis et land ikke vil tage flygtninge, så kan de måske betale andre, som tager dem. Man må bare finde en fleksibel og mere fair metode til fordeling.

Fra Foghs gamle parti svarer EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V), at tiden ikke er moden til en EU-fordeling af flygtninge og migranter.

- Den solidaritet, som Anders Fogh efterlyser, skal komme frivilligt og fra hjertet. Den skal ikke tvinges ned over landene, siger han.

Heller ikke ansvaret for kontrollen med de ydre grænser skal placeres hos EU, påpeger Jan E. Jørgensen.

- Unionen skal hjælpe med bevogtningen, men vi ser ikke lige for os, at EU overtager grænsekontrollen, så de enkelte lande ikke selv kan lave den.

- Hvis man vil have indflydelse på Venstres politik, må man stille op til Folketinget og blive medlem. Og det er Anders Fogh jo ikke. Det giver ham en frihed til at melde nogle ting ud, tilføjer han.

I "Viljen til at lede" fremsætter den tidligere Nato-generalsekretær også en plan med fem punkter for en fælles politik for USA og EU.

Den skal blandt andet sikre, skriver Fogh, at Europas lande forbliver tro mod principperne om de åbne samfund og ikke bliver ofre for populisters fremmedfrygt og had.

Er man migreret mod et bedre liv i EU eller USA, har man den vilje og den iværksætterånd, som vores samfund skal overleve på, skriver Fogh.

Han vil lukke for migranters adgang til sociale ydelser, og integrationen skal styrkes og gøres mere værdibaseret.

Og så skal USA tage flere flygtninge.

- Det er en global udfordring. Er folk reelt på flugt og bange for, at Assads bomber rammer dem, eller at Islamisk Stat hugger deres hoved af, så er vi selvfølgelig forpligtet til at hjælpe. Der synes jeg, at USA har taget for få, og de skal tage flere, siger Fogh.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.