Udland

Folk og stjerner hylder dronning Elizabeth

Titusindvis af mennesker overværede hyldestkoncerten i anledning af den britiske dronnings 60 års jubilæum.

Folk og stjerner hylder dronning Elizabeth

Briterne fik vist deres begejstring for kongehuset og i særdeleshed dronning Elizabeth II ved en flere timer lang hyldestkoncert mandag aften på Buckingham Palace. Showet er en del af festlighederne i anledning af dronningens 60 års jubilæum som regent.

Mange mindeværdige begivenheder har udspillet sig på og omkring det royale palads i London, men aftenens koncert med deltagelse af en lang række verdensstjerner fra musikkens verden vil sent blive glemt.

Området omkring paladset var mandagen igennem fyldt med musik, lys, tusindvis af feststemte tilhørere, flag og farver.

Menneskemængden på The Mall, der fører op til Buckingham Palace, og i den nærliggende St. James Park, var så stor, at politiet måtte henvise folk til at overvære koncerten via storskærme i Hyde Park.

- Vi er del af en historisk begivenhed. Det er fantastisk, siger bartender Shani Hanson, der var rejst fra det nordlige England for at tage del i festlighederne, til nyhedsbureauet AFP.

The Diamond Jubilee Concert blev også transmitteret til millioner af tv-seere verden over.

Selve koncerten blev overværet af 12.000 tilskuere. Hovedparten havde sikret sig en billet ved at være blandt de heldige i en landsdækkende lodtrækning om at blive lukket ind til koncerten.

Aftenens hovedperson dronning Elizabeth ankom cirka halvanden time efter koncerten gik i gang. Dronningen var uden sin 90-årige mand prins Philip, der mandag eftermiddag blev indlagt med blærebetændelse.

- Vi sender alle vores bedste ønsker om en hurtig bedring. Jeg hører, at han har det nogenlunde godt, siger det tidligere Beatles-medlem Paul McCartney, der afsluttede koncerten.

Tronfølger prins Charles, hans sønner William og Harry samt andre medlemmer af den royale familie og særlig indbudte gæster som premierminister David Cameron kunne ikke holde sig i ro, da perlerækken af stjerner afleverede det ene hit efter det andet.

Opgaven med at sparke showet i gang var lagt i hænderne på Robbie Williams, som lagde ud med sit verdenshit "Let Me Entertain You".

Elton John, Paul McCartney, Kylie Minogue, Stevie Wonder, Shirley Bassey, Grace Jones og Tom Jones fulgte efter sammen med mange andre kunstnere i hyldesten af dronning Elizabeth, der har regeret siden 1952.

Festlighederne i anledning af jubilæet slutter tirsdag.

/ritzau/AFP