Danmark

Folkekirkens Nødhjælp lægger pres på Polen

Kirkelige hjælpeorganisationer fra hele verden går sammen for at overtale Polen til at passe bedre på klimaet.

Folkekirkens Nødhjælp lægger pres på Polen

Folkekirkens Nødhjælp forsøger nu sammen med et stort antal kirkelige humanitære organisationer fra hele verden at overtale Polen til at reducere landets udledning af drivhusgasser.

26 lande i EU har stemt for et forslag, der vil skrue op for klimaambitionerne. Men Polen har i to omgange blokeret for, at forslaget kan gå igennem.

De cirka 120 kirkelige organisationer i Afrika, Latinamerika, Asien og Europa, har hver især i denne uge sendt en opfordring til Polens premierminister Tusk for at få ham til at trække Polens veto tilbage.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær, afleverede torsdag et brev med opfordringen til Polens ambassade i Danmark.

- De humanitære organisationer ser hele tiden de uhyggelige konsekvenser af klimaforandringerne. Der findes allerede flere end 50 millioner klimaflygtninge, som er flygtet fra tørke, oversvømmelser og sult, siger Henrik Stubkjær.

Også biskoppen over Roskilde, Stift Peter Fischer-Møller, har skrevet under på brevet. Roskilde Stift har erklæret sig som grønt stift, og Fischer-Møller er medlem af de Danske Kirkers Råds klimagruppe.

Den 9. juni mødes EU's miljøministre igen, og her vil reduktionsmålene for CO2-udledning igen være på dagsordenen.

- Vi håber, at henvendelserne fra de kirkelige organisationer gør indtryk på Polens regering, og at den polske regering vil opgive modstanden mod bedre og mere ambitiøse klimamål i EU, siger Henrik Stubkjær.

Det forslag, som Polen ikke vil acceptere, går blandt andet ud på, at EU skal reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent inden 2020.

/ritzau/