EMNER

Folkelig aktiekultur er skudt i sænk

Børsuro får almindelige danskere til at holde sig væk.

Enhver kan klikke sig ind på børsen og handle løs, blot bevæbnet med et par staldfiduser fra populærblade. Men lige nu holder de fleste danskere sig langt væk fra den slags.

Enhver kan klikke sig ind på børsen og handle løs, blot bevæbnet med et par staldfiduser fra populærblade. Men lige nu holder de fleste danskere sig langt væk fra den slags.

Den folkelige aktiekultur i Danmark, der er spiret frem efter flere gyldne aktieår, er banket tilbage til 0 med de nuværende panikudsving på fondsbørsen. Når hverken styrtdyk eller pludselige stigninger kan forklares logisk, bliver danskerne skræmt væk og dropper at investere i aktier. Det er den enslydende udmelding blandt aktører, der i flere år har arbejdet for at skabe en aktiekultur blandt almindelige danskere. - Den folkelige aktiekultur er skudt fuldstændig i sænk af denne krise. Private investorer taber store penge og flygter, mens dem, der ikke har aktier bliver skræmt for vid og sans, siger Morten W. Langer, direktør og medredaktør på Aktieugebrevet. I Dansk Aktionærforening, som arrangerer aktiekurser, er direktør Charlotte Lindholm enig i, at alle private investorer har fået et slag i mellemgulvet, og det vil tage tid at få pusten igen. Men når markedet vender, vil de private investorer investere i aktier på ny. - Jeg tror, at vi får et midlertidigt tilbageslag, hvor folk holder sig væk, men på den lange bane, så vil aktiekulturen begynde at blomstre i Danmark igen, siger Charlotte Lindholm. Helt så optimistisk er Morten W. Langer ikke. Han kalder den nuværende udvikling uhyggelig på både kort og lang sigt, fordi ingen ved, hvor langt aktierne vil falde den kommende tid, eller hvor dyb og hvor lang tid en kommende økonomisk krise kan vare. - Der kommer til at gå adskillige år, før vi får arbejdet en aktiekultur op igen, siger han./ritzau/