Danmark

Folkeskolen sparer igen efter sommerferien

Der gambles med fremtiden, mener skoleelever, men ekspert maner til ro.

Folkeskolen sparer igen efter sommerferien

Flere elever i klasserne, mindre specialundervisning og færre penge til materialer, lejrskoler og efteruddannelse.

Det er udsigterne for elever og lærere på landets folkeskoler, når de til august vender tilbage efter sommerferie.

I hvert fald hvis man skal tro en ny analyse fra Danmarks Lærerforening, baseret på svar fra tillidsrepræsentanterne på 895 danske folkeskoler.

- Det er chokerende. Folkeskolen har allerede taget sin del af besparelserne, siger lærerforeningens næstformand, Dorte Lange.

Hos Danske Skoleelever oplever formand Vera Rosenbeck tydeligt besparelserne i hverdagen på skolen.

- Mange elever oplever, at der ikke er nok bøger, og at de er forældede og indeholder kort, hvor Sovjetunionen stadig er optegnet.

- Der kommer flere elever i klasserne, uden at de fysiske rammer bliver forbedret, og der kommer flere vikartimer, fordi der ikke er penge til at skaffe lærere, når der er sygdom, opsummerer hun.

Dorte Lange advarer på baggrund af analysen mod udsigterne for den igangværende indsats for bedre integration af svage elever i klasseundervisningen.

Målet er, at færre børn skal placeres i specialundervisning, men analysen viser, at mere end hver tredje tillidsrepræsentant vurderer, at mulighederne for at støtte elever med særlige behov i klasseundervisningen bliver forringet i det nye skoleår.

Professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet vil imidlertid ikke lægge stemme til et ramaskrig, da der for ham at se er mange andre områder, der er lige så hårdt ramt.

- Folkeskolen er ikke det eneste sted, der bliver sparet. Det går ud over hele den offentlige sektor, og det er et grundvilkår, man er nødt til at leve med. Det er ikke dommedag, fastslår han.

/ritzau/