Folketinget bliver fyldt med akademikere

Jurister og økonomer overtager i stigende grad pladserne fra andre grupper

Et stigende antal pladser i Folketinget indtages af akademikere. Arkivfoto
København 24. november 2014 11:16

KØBENHAVN: Når statsminister Helle Thorning-Schmidt om senest 10 måneder skal trykke på valgknappen, tyder alt på, at Folketinget igen bliver proppet med jurister, økonomer og cand.scient.pol’ere, skriver Fagbladet 3F.

Fire ud af ti MF’ere vil være DJØF’ere. Det er helt skævt i forhold til befolkningen som helhed. Her har kun omkring to procent en DJØF-baggrund.

Det viser en analyse over de kommende folketingsmedlemmer fra altinget.dk.

Analysen viser også, at hvor der i befolkningen er hele 28 procent, som er ufaglærte, vil kun tre procent af Folketingets medlemmer kun have folkeskolen som højest afsluttede uddannelse efter næste valg.

Til gengæld vil hele 56 procent af de kommende medlemmer af Folketinget være akademikere, mens der kun er ni procent af befolkningen som helhed, der har afsluttet en universitetsuddannelse.

Det bliver for snævert

Samfundsdebattør Mathias Tesfaye har ofte harceleret over, hvordan DJØF’ernes dagsorden kommer til at præge samfundet.

- Det ærgrer mig, at prognoserne ser sådan ud. Jeg mener, at de bedste beslutninger træffes, når folk med forskellige erfaringer mødes. Jeg tror simpelthen, der opstår blinde vinkler i debatten. Det samlede erfaringsgrundlag blandt lovgiverne bliver for snævert, siger Mathias Tesfaye, der selv er murer og folketingskandidat for Socialdemokraterne.

DJØF

- Intet problem

Næstformand i DJØF, Per Hansen, kan ikke se det store problem:

- Vi vil ikke blande os i, hvordan vælgerne sammensætter Folketinget. Det må de demokratiske spilleregler afgøre. Men man kan altså ikke sige, at bare fordi man har en høj universitetsuddannelse, så kan man ikke tale de lavt uddannedes interesser, siger Per Hansen. Han fremhæver specifikt Enhedslistens Pernille Skipper (jurist) og Johanne Schmidt-Nielsen (bachelor i Socialvidenskab).

Mathias Tesfaye maner til selvransagelse blandt dem med en kort uddannelse:

- Jeg kritiserer ikke DJØF’erne. Tværtimod. De kæmper for at blive valgt. Problemet er alle os ufaglærte og faglærte, det sidder i kantinerne og brokker os over alle akademikerne. Men er vi medlem af et parti? Engageret vi os? Stiller vi op? Nej! Vi nøjes med brok og stemmer på en DJØF’er på valgdagen, lyder opsangen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...