Folketingets Udenrigsudvalg afviste også lama-værtskab

Per Stig Møller trumfede nej igennem på trods af, at hans eget parti har kritiseret Thornings lamahåndtering.

Folketingets Udenrigsudvalg afviste også lama-værtskab Foto: POLFOTO/Finn Frandsen

Folketingets Udenrigsudvalg afviste også lama-værtskab Foto: POLFOTO/Finn Frandsen

Det altoverskyggende emne i forbindelse med Dalai Lamas besøg i Danmark de seneste dage har handlet om, hvem der ville mødes med eksiltibetaneren - og hvem der ikke ville.

Regeringen har som bekendt afvist at tage officielt imod ham, men nu viser det sig, at Folketinget også afviste at være vært for lamaen, skriver Berlingske.

Emnet blev efter et skriftligt forslag fra Enhedslisten diskuteret i Folketingets Udenrigsudvalg, hvor Per Stig Møller (K) er formand. Og han afviste, at udvalget skulle invitere Dalai Lama indenfor på Christiansborg.

Afvisningen skete på trods af, at den tidligere udenrigsminister, hans parti og en række af Folketingets andre partier har stået på nakken af hinanden for at kritisere statsministerens håndtering af lamaens besøg.

- Det ærgrer mig rigtig meget, at udvalget ikke ville invitere dette helt specielle menneske til et uofficielt møde i Folketinget. Det står klart, at beslutningen ikke handlede om, hvorvidt udvalget måtte, men om udvalget ville. Det klinger hult og illustrerer partiernes dobbeltmoralske skrubler, siger Enhedslistens Christian Juhl, der var manden bag forslaget om at tage imod Dalai Lama.

Per Stig Møller bekræfter, at han afviste forslaget på et internt møde.

- Jeg sagde, at det kunne vi ikke, fordi en invitation til Dalai Lama er af sådan en udenrigspolitisk karakter, at det ville være nødvendigt at drøfte i Det Udenrigspolitiske Nævn. Det går ikke, at vi har et underudvalg, der fører én udenrigspolitik, når det står i Grundloven, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik, siger Per Stig Møller til Berlingske.

Både Dansk Folkepartis Søren Espersen og Venstres Jacob Jensen mener, at Folketinget kunne have lagt lokaler til et møde med Dalai Lama.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.