For få akut­læger kan være farligt for patienterne

Flere steder er grundforudsætningerne ikke på plads, siger læge

Foto: Kim Dahl Hansen

Foto: Kim Dahl Hansen

DANMARK:Over halvdelen af stillingerne som akutlæge på landets 21 akutafdelinger er ubesatte. Det vurderer læge Julie Mackenhauer, der i 2013 undersøgte akuthospitalernes muligheder for at ansætte og fastholde læger.

- I 2013 var det 52 procent, som manglede ansatte akutlæger, og det er min klare opfattelse af, at det er endnu værre i dag, for antallet af akutafdelinger er steget kraftigt siden, mens antallet af besatte akutlægestillinger er det samme som dengang, siger Julie Mackenhauer til, der tidligere arbejder på akutafdelingen i Hjørring til metroxpress.

Hun påpeger, at det går ud over patienterne, når der ikke er speciallæger på akutafdelingen.

- Når patienter modtages af uddannede akutlæger frem for medicinstuderende og helt nyuddannede, så sparer vi både en masse penge i form af unødvendige indlæggelser af mennesker, som ikke er alvorligt syge, og også en masse patienters liv, siger Julie Mackenhauer, som selv har fået ekstra uddannelser i akutmedicin i Storbritannien og USA.

Bliver de mange stillinger ikke snart besat af specialister, som det var tænkt fra start, risikerer systemet at kollapse, advarer Dan Brun, formand for Dansk Selskab for Akutmedicin.

- Flere steder er grundforudsætningerne ikke på plads; samarbejdet mellem afdelingerne på sygehuset er ikke godt nok, og det er vanskeligt at tiltrække og fastholde de rigtige speciallæger til akutmodtagelserne. Derfor er der risiko for, at det kan falde helt sammen, hvis man ikke får akuthospitalerne til at hænge bedre sammen, siger han til metroxpress.

Det helt store problem er at tiltrække nok specialister til akutmodtagelserne. Derfor bør man oprette akutmedicin som et fagspeciale, som man gør i Storbritannien, Tyskland og otte andre EU-lande, mener Jakob Kjellberg, sundhedsprofessor hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Man burde gøre akutmedicin til et speciale, så der er udviklingsmuligheder. Det har været rigtig svært at få rekrutteret folk, som synes, det er spændende at have akutmodtagelsen som hjemsted, siger han.

Han bakkes op af professor, dr.med. Hans Kirkegaard, Center for Akutforskning på Aarhus Universitet:

- De yngre læger får ikke merit til deres videreuddannelse af at være i en akutafdeling. Og mange af de uddannede speciallæger, som lader sig ansætte som akutlæger, holder hurtigt op igen for at gå tilbage til deres speciale, så de ikke mister terræn i det speciale som de har brugt mange år på at opnå.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.