Dronninglund

For krop og sind

Kræftramte er glade for nyt tilbud om genoptræning

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hans Jørgen Ganer holder en lille pause fra træningen og får en snak med sygeplejerske Caroline Manstrup.

DRONNINGLUND:- Det er noget af det bedste, der er sket for mig, siger en forpustet Hans Jørgen Ganer, mens han træder ivrigt i pedalerne på en motionscykel. Stedet er motionslokalet på Sophielund. Her mødes hver tirsdag og torsdag en række personer, der har eller har haft kræft til træning og undervisning.

- Det er et målrettet rehabiliteringstilbud, fortæller sygeplejerske Caroline Manstrup, der sammen med bl.a. fysioterapeut Anne Mette Houmann står bag projektet, der er gratis for deltagerne. Forløbet strækker sig over 10 uger og omfatter fysisk træning, dialog om det at leve med kræft, redskaber til at mestre hverdagen og ikke mindst en café, hvor der drikkes kaffe og snakkes om lidt af hvert.

- Jeg ved, motion er sundt, men jeg ville aldrig få taget mig sammen til at træne, hvis jeg ikke var med her. Det er hyggeligt, og de er så søde, fortæller Hans Jørgen Ganer, der for knap et år siden blev opereret for prostatakræft.

- Det kom som et chok. Jeg fik taget min årlige blodprøve hos lægen og troede, alt var godt. Jeg fejlede ikke noget, troede jeg, men da jeg fik resultatet af lægen, viste det sig, at jeg havde kræft. Det væltede mig faktisk omkuld. Det har været et hårdt forløb, men jeg nyder at komme her. Jeg får det bedre og får mere energi, siger en glad Hans Jørgen Ganer.

- Hver deltager får deres eget træningsprogram, hvor jeg tager hensyn til deres fysiske formåen, fortæller fysioterapeut Anne Mette Houmann.

- Vi bliver presset på en mild og kærlig måde, fortæller Erik Jakobsen fra sin motionscykel. Han har netop kørt 20 km.

- Jeg skal presse mig selv så meget, at jeg lige netop ikke kan snakke, mens jeg cykler. Jeg prøver hver gang at cykle lidt længere, og det går udmærket, konstaterer han, mens han tænker på den følgende dag, hvor han skal igennem endnu en kemokur.

Efterhånden har alle været igennem deres øvelser, og det er tid til udstrækning ved barren.

Annette Larsen mangler dog lige en enkelt øvelse, før hun kan slappe af. Hun har haft kræft i endetarmen.

- Det blev opdaget ved, at jeg deltog i en screening. Først regnede jeg egentlig ikke med, at jeg ville deltage, men så sendte jeg alligevel en prøve ind, fortæller hun.

- Det var heldigt, for på den måde blev kræften opdaget så tidligt, at mine chancer for at blive rask er gode. Jeg har dog måttet sige nej til kemokuren. Jeg fik den tre gange, men det var så slemt, at jeg ikke kunne holde det ud, så det får jeg ikke mere. Nu træner jeg og lever sundt, siger hun. Hun undrer sig i øvrigt over, at hun ikke af sin læge fik noget at vide om tilbuddet.

- Det var noget, jeg selv fandt ud af. Det undrer mig, for det betyder så meget for mig at deltage. Man har jo ingen energi efter et kræftforløb. Man sidder bare derhjemme, og det bliver man ikke rask af, siger hun.

Kristian Christensen nikker bekræftende. Han havde tarmkræft for tre år siden, men har det godt nu.

- Jeg går her for motionens skyld, og fordi det er hyggeligt at være sammen, siger han, mens hele flokken bevæger sig fra motionslokalet til cafeen, hvor to frivillige står klar med kaffe, boller og snak. Ofte er der også kage.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.