For lidt kød og for meget rådgivning

Nordjysk Naturkød skal betydeligt op i volumen for at blive andet end et udviklingsprojekt betalt af offentlige midler.

- 600 dyr til slagtning er for lidt. Konceptet et rigtig godt, men hvis ikke der i løbet af 2008 kommer større volumen, så dør projektet. Nu håber jeg tiden arbejder for, at Nordjysk Naturkød fortsætter i privat regi, siger Svenning Christensen, Lønstrup. Efter flere års tvivl tilmeldte han sit kødkvæg bestående af simmentalere til projektet i 2007, og skal som producent levere 41 ungdyr til slagtning, når 3. slagterunde starter til foråret. - Jeg var lige ved at fortryde, fordi afsætningen er for usikker. Lige nu ser tingene lysere ud. Der er flere private, der var vist interesse for projektet. Og kan man få en kæde til at afsætte kødet, så begynder det at batte noget. Det vil nok fjerne den usikkerhed man som producent har omkring projektet og få flere kødkvægsproducenter til at tilmelde sig Naturkød, udtaler han. Projekter blev startet af daværende Nordjyllands Amt i 2005 med en bevilling på 3 mio. kr. og med 2,3 mio. kr. fra EU- landdistriktsprogram. Ved nedlæggelsen af amtet sagde Hjørring Kommune ja til at være projektholder, foreløbigt i 2007, og der fulgte 1,5 mio. kroner med. - Der er brugt 3,8 mio. kr. på projektet og hvad har vi fået ud af det. Pr. leveret dyr til slagtning har det kostet et sted mellem 2500 og 3000 kroner. Der er brugt en masse penge på konsulentbistand, reklame og administration, siger Svenning Christensen og fortsætter: - Konceptet er godt nok, men reelt har vi fået for lidt for pengene. Projektet har kørt lidt for længe uden at være i kontakt med forbrugerne, så vi ved om kødet er godt nok. Nu er tiden heldigvis sådan, at flere forbrugere er interesseret i at købe kvalitetskød. - Der ku godt være grebet ind på et tidligere tidspunkt og kontaktet professionelle for at få råd. Der er for eksempel Friland Food, som er vant til det der, understreger han. poul.christoffersen@nordjyske.dk

Forsiden