For meget velfærd svækker danskernes arbejdsmoral

En generøs velfærdsstat får arbejdsmoralen til at falde. Det kan i sidste ende ramme dansk vækst og velstand.

For meget velfærd svækker danskernes arbejdsmoral

Hvis man bor i en velfærdsstat, er trangen til at arbejde mindre. Og meget tyder på, at velfærdsstaten også har en dybere og mere langvarig indvirkning på danskernes arbejdsmoral, viser en analyse fra den liberale tænketank Cepos.

- Der er en stærk sammenhæng mellem graden af velfærdsstatens generøsitet og borgernes arbejdsmoral. Jo mere generøs velfærdsstaten er, desto lavere er arbejdsmoralen hos den enkelte, siger projektkonsulent i Cepos, Casper Hunnerup Dahl.

Han peger i en pressemeddelse på, at en stor og generøs velfærdsstat grundlæggende synes at påvirke holdningen til værdien af hårdt arbejde.

- De skandinaviske lande, som alle har en forholdsvis stor velfærdsstat, ligger derfor også i bund blandt OECD-landene, når det handler om arbejdsmoral med Danmark som absolut bundskraber, siger han om analysen.

Nina Smith, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet, siger til Berlingske Søndag, at det er farligt for velfærdsstaten, hvis folk mister arbejdsmoralen.

- Vi er nødt til at forholde os til, at det at arbejde er fundamentet for, at velfærdssamfundet kan eksistere i længden, siger hun.

Analysen viser også, at en generøs velfærdsstat ikke blot har negativ betydning for den faktiske arbejdsindsats, men også for de sociale normer, der hersker omkring arbejde.

- I dag står mange stadig op om morgenen og tænker, at man skal og bør gå på arbejde. Også selvom det for den pågældende ikke kan betale sig i forhold til at være på kontanthjælp, siger Casper Hunnerup Dahl.

- Men det scenarie kan meget vel ændre sig, og det kan ikke udelukkes, at en ændring i normerne omkring arbejde allerede er undervejs, siger han.

Hos Cepos mener man, at man fra politisk side skal tage initiativ til mere gennemgribende reformer af velfærdsstaten.

Ellers vil den dalende arbejdsmoral ramme den danske vækst og velstand hårdt, og Danmark vil stigende grad se sig overhalet af andre lande, hvor befolkningen generelt har en højere arbejdsmoral.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.