Arbejdsulykker

For tidligt at placere ansvar for ulykke

Intet tyder på, at der er foregået noget ulovligt i forbindelse med dødsulykke på gård i Brønderslev.

Tilsynschef ved Arbejdstilsynets Tilsynscenter Nord, Gitte Møller Jensen, mener ikke umiddelbart, at der er foregået noget kritisabelt i forbindelse med arbejdsulykken, der søndag kostede en 56-årig landmand livet.

Tilsynschef ved Arbejdstilsynets Tilsynscenter Nord, Gitte Møller Jensen, mener ikke umiddelbart, at der er foregået noget kritisabelt i forbindelse med arbejdsulykken, der søndag kostede en 56-årig landmand livet.

Arbejdsulykken, der søndag formiddag kostede den 56-årige landmand Jørgen Jensen fra Brønderslev livet, var tilsyneladende ikke et resultat af uansvarlig adfærd. Det konkluderer Arbejdstilsynet efter at have besigtiget gården på Aavej ved Brønderslev, hvor ulykken fandt sted. - Den slags ulykker er altid forfærdelige, men vi kan ikke umiddelbart se nogen anledning til at give et påbud om at ændre i arbejdsgangen fremover. Dertil har vi endnu ikke tilstrækkelig viden om, hvad der reelt er foregået, siger tilsynschef ved Tilsynscenter Nord, Gitte Møller Jensen. Ingen vidner Arbejdstilsynet erfarer, at der udover den afdøde gårdejer er en enkelt ansat på gården, men der var ikke nogen vidner til ulykken, hvor den 56-årige landmand kom i klemme mellem en teleskoplæsser og en lastbil og først blev fundet efter nogle timer. - Vi mener, at han var ved at læsse nogle paller fra teleskoplæsseren og over på lastbilen. Muligvis har han forladt teleskoplæsseren for at rette på nogle af pallerne, og så er han kommet i klemme mellem de to maskiner. Men det at der ikke er nogle, der har overværet ulykken, gør det svært at afgøre præcist, hvad der er foregået, siger Gitte Møller Jensen. Normalt at arbejde alene Ifølge tilsynschefen er det ikke usædvanligt, at man arbejder alene på den måde, som den 56-årige landmand gjorde, og det er i sig selv ikke nødvendigvis kritisabelt. - Mange gør det samme, også når der er maskiner involveret. I nogle konkrete situationer vil vi klart gå ind og kræve en risikovurdering, men i denne situation kan vi ikke se, at der skulle være foregået noget ulovligt, siger Gitte Møller Jensen. Arbejdstilsynet afventer nu politiets rapport om ulykken. Der kan gå nogle dage, før den foreligger. Anden dødsulykke i Nordjylland i år Ulykken i Brønderslev er den anden arbejdsulykke med dødelig udgang i Nordjylland i år. Tidligere på året blev en 48-årig elektriker fra firmaet Intego A/S dræbt under en arbejdsopgave på Aalborg Portland, hvor den 48-årige blev klemt ihjel mellem en lift og en stor bjælke. På landsplan har der i år været 10 arbejdsulykker med dødelig udgang. Sidste år var der i alt 39 dødsulykker. Og det er 39 for mange, mener Arbejdstilsynets tilsynschef. - I begyndelsen af 2010 var der langt imellem dødsulykkerne, men på det seneste er der igen sket mange. Det er altid frygtelig ulykkeligt, også fordi der som regel står både kolleger og familie, der er dybt rystede. Man skal ikke miste sit liv, når man går på arbejde, siger Gitte Møller Jensen.

Forsiden