Forældelse kan redde Qvortrup i Se og Hør-sag

Hvis Se og Hør-sagen ender på et lavere niveau, end politiet lægger op til, kan Qvortrup reddes af forældelse.

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen erkender overfor Ritzau, at forældelse kan blive et tema i Se og Hør-sagen, hvor flere journalister, Aller Media og senest to tidligere chefredaktører er blevet sigtet.

- De paragraffer, der er rejst sigtelse for, har så lang forældelsesfrist, at det ikke er et problem. Men det kan ske, at nogle af de enkelte forhold, der måtte opstå kan være forældede, siger Bent Isager-Nielsen.

Straffelovens regler om forældelse er ganske komplicerede, og hvis ikke politiets nuværende sigtelser viser sig at holde helt vand, kan det få betydning. Særligt i forhold til Henrik Qvortrup, der fratrådte som chefredaktør i november 2008.

Politiet har rejst sigtelse efter nogle skærpende bestemmelser, som trækker strafferammen op på fængsel ind til seks år. Det betyder, at forældelsesfristen er 10 år, og dermed er der ingen problemer.

Men hvis anklagemyndigheden eller retten på et senere tidspunkt vurderer, at der ikke er tale om skærpende omstændigheder, så bliver forældelsesfristen fem år, og dermed vil Qvortrup ikke kunne dømmes, da han fratrådte for mere end fem år siden.

Politiet har dog muligvis en trumf på hånden i forhold til eventuelle enkelte forhold, som måtte være forældet.

Loven giver nemlig mulighed for, at selv forhold, som teknisk set er forældede, alligevel kan straffes. Det vil kræve, at forbrydelserne anses som del af ét samlet handlingsforløb.

I så fald er det nemlig forældelsesfristen for den groveste forbrydelse, der gælder, og den vil gælde for alle eventuelle lovovertrædelser.

- Det er noget af det, som vores jurister sidder og vurderer, men det er ikke noget, som vi har endeligt klarlagt endnu, siger Bent Isager-Nielsen.

Den situation vil dog kræve, at Qvortrup i et eller andet omfang bliver dømt for at have brudt loven under særligt skærpende omstændigheder.

Kim Henningsen derimod kan ikke sætte sin lid til en eventuel forældelse. Hans periode som chefredaktør ligger nemlig inden for den femårsperiode, som i sagen vil være den lavest tænkelige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.