Forbavsede forskere: Danske ældre har overraskende meget sex

En undersøgelse i fire europæiske lande viser, at ældre er meget seksuelt aktive, og at danske kvinder er mest tilfredse med sexlivet

Arkivfoto: Lars Pauli

Arkivfoto: Lars Pauli

DANMARK:De ældre holder sig skam ikke tilbage.

Det viser en ny, større undersøgelse af ældres sexliv med næsten 4.000 personer fra fire forskellige europæiske lande: Danmark, Norge, Belgien og Portugal. Det skriver Videnskab.dk.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 89 procent af de danske mænd i alderen 60-75 år er seksuelt aktive, mens tallet hos danske kvinder i samme aldersgruppe er 78,4 procent.

- Vi blev meget overraskede, og det er jo lidt interessant. Der hersker mange fordomme om ældre som værende ikke-seksuelle væsner. I film og medier ser vi dem strikke sokker. Vi ser dem ikke dyrke sex. Det er reserveret til de unge og pæne. Vi forskere lider nok lidt af de samme fordomme, fortæller Bente Træen, der er professor på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo i Norge, til Videnskab.dk.

De ældre danske kvinder er i øvrigt de mest tilfredse med deres sexliv på tværs af alle nationaliteter i undersøgelsen.

Den store seksuelle aktivitet kan skyldes, at den nye generation blandt de ældre er mere seksuelt frigjorte, fortæller forskerne.

- Tidligere generationer var meget konservative. Her giftede kvinderne sig ofte med mænd, der var ældre end dem selv. Manden døde derfor ofte først, og det var ikke velset, at enker giftede sig igen. Nu har vi en ny generation af ældre, som var unge i 60’erne, siger Bente Træen.

I 1966 blev p-pillen frigivet i Danmark, og fri abort kom i 1973. Samtidig steg kvindernes erhvervsdeltagelse markant, og danske kvinder blev dermed ikke bare mere uafhængige økonomisk, de fik også mere selvbestemmelse over egen krop og valget af partnere.

- Den her generation har haft adgang til prævention og har som den første haft lov til at udleve sin seksualitet uden angst for graviditet. Det har de taget med sig som ældre, siger Bente Træen.

Et andet bemærkelsesværdigt fund, forskerne gør sig, er, at de danske kvinder er mere tilfredse med deres sexliv, end kvinder fra andre lande.

Mellem landene varierer den seksuelle tilfredshed fra 40-60 procent.

Portugiserne ligger højest blandt mændene med en tilfredshed på 60,6 procent, mens kvinderne ligger højest i Danmark med 54,8 procent, der svarer, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med deres sexliv.

At de nordiske lande har flest tilfredse kvinder i undersøgelsen skyldes en øget tradition for ligestilling, mener forskerne.

- De nordiske lande har en århundrede lang tradition for ligestilling. Det er ikke lige så udbredt i Sydeuropa. Kvinder kan i langt højere grad forhandle deres situation her i Norden. Har jeg lyst, har jeg ikke lyst. Kan vi ikke lige lave mad først? I Sydeuropa er sex traditionelt noget, som man mere har set som en mands rettighed, siger Bente Træen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.