Forbedret behandling af nordjyske kæledyr

Første CT-scanner taget i brug. Teknikken hjælper dyrlæger til større indblik i hunde og kattes sygdomme

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

GISTRUP:Nordjyske dyrlæger kan nu stille mere præcise diagnoser på kæledyr. For eksempel lidelser som korsbåndsskader og diskusprolaps. Eller opdage en svulst, der sidder og trykker et sted i kroppen.

Kan se alle dele i kroppen

Gistrup Dyrehospital har som det første dyrehospital i Nordjylland fået en CT-scanner, der gør det muligt at lave bedre diagnostik og behandling af kæledyr. For eksempel kan CT-scanneren pege på, hvordan en lidelse helt specifikt skal angribes.

- Med vores nye CT-scanner får vi langt bedre mulighed for at diagnosticere og behandle dyr. Scanneren gør, at vi kan se alle dele i kroppen hver for sig i forhold til et almindeligt røntgenbillede, siger fagdyrlæge Sanne Ross Sørensen.

Nordjylland halter efter

Dyrehospitalet i Gistrup er en del af AniCura-gruppen, der har valgt at investere i en CT-scanner. Prisen er over en million kroner, men AniCura mener, at det er tid til at opgradere behandlingsmulighederne i Nordjylland. Hidtil har de nordjyske kæledyrsejere været nødt til at køre til Aarhus og Odense for at få foretaget CT-scanninger af deres dyr.

- Derfor er det helt naturligt, at vi også i Nordjylland skal have mulighed for at scanne vores kæledyr. Det er led i den udvikling der sker i veterinærmedicin, bemærker fagdyrlæge Sanne Ross Sørensen.

Dyr holdes bedøvede

En CT-scanning er en avanceret røntgenundersøgelse, der tager mange billeder på én gang og herefter behandler billederne, så man kan se dem i både 2D og 3D og fra alle vinkler.

CT-scanninger kan udføres på hunde af alle størrelser og på mindre dyr som katte og kaniner, og alle dyr holdes bedøvet under scanningen.

Prisen for en CT-scanning er ikke endeligt fastlagt, men den ligger cirka på 5000 kr., og den udgift skal sammenlignes med, hvad et operativt indgreb ellers koster. Både som en økonomisk omkostning og gener for dyret.

Forsikring træder til

Men flere kæledyrsejere kan formentlig sende regningen videre. Især hundeejere tegner i større stil en kæledyrsforsikring, der også dækker udgiften til en CT-scanning.

Scanneren på Gistrup Dyrehospital kan også benyttes af andre dyrlæger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef færdig
Luk