Forbrugerpriserne steg en anelse i januar

Januar bød på lidt højere forbrugerpriser. Det må danskerne nok vænne sig til efter rekordlavt inflationsår.

Efter det rekordlave inflationsår 2013 må forbrugerne nok igen vænne sig til, at priserne stiger.

I januar steg forbrugerpriserne 1,0 procent i forhold til januar 2013, oplyser Danmarks Statistik. Prisændringer på forsikringer, tøj og kød trak priserne op i forhold til december, hvor forbrugerpriserne steg 0,8 procent.

Men trods den lille stigning i inflationen er niveauet fortsat meget lavt, lyder det fra analytikere.

- Selv om den danske inflation er kravlet lidt højere over de seneste måneder, er prisstigningerne i et historisk perspektiv fortsat meget lave, skriver Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea, i en kommentar.

Og det er godt for dansk økonomi i en periode, hvor privatforbruget har brug for at blive sparket i gang, mener også Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Han henviser til de overenskomstforhandlinger for ansatte i den private sektor, der i weekenden landede på en lønstigning på 1,7 procent om året de næste tre år.

- Det plejer at være en fornuftig retningspil for den samlede lønudvikling.

- Med udsigt til en inflation på cirka 1,3 procent i år og 1,7 procent i 2015 er der således udsigt til, at den lave inflation vil sikre en fortsat fremgang i reallønnen for de fleste danskere, skriver Tore Stramer.

Ikke siden 1953 har Danmark haft så lav inflation som i 2013. Inflationen landede sidste år på 0,8 procent. Det er det laveste niveau for årsgennemsnittet for de generelle prisstigninger i Danmark i 60 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.