Forbund efter dom: Arbejdsgivere tvinges til åbenhed

Dom kan få vidtrækkende betydning for ansatte, som ikke må overvåges, medmindre de er varslet.

Forbund efter dom: Arbejdsgivere tvinges til åbenhed

Med en ny dom fra Arbejdsretten tvinges arbejdsgiverne til at informere medarbejderne, hvis de overvåges via GPS, og det er glædeligt, siger Dansk El-Forbund, som vandt i retten.

- Vi håber, at det i sidste instans medfører, at forholdet mellem virksomheder og ansatte i højere grad kommer til at bygge på tillid frem for mistænksomhed og kontrol, siger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund, i en kommentar til dommen.

I den opsigtvækkende dom fastslår Arbejdsretten, at en overvågning skal varsles mindst seks uger i forvejen - ellers må den ikke bruges til kontrol.

Dommen er den første afgørelse af sin slags og kan derfor få vidtrækkende betydning, vurderer El-Forbundet.

- Dommen siger, at indførelse af GPS-systemer ikke i sig selv giver ret til at kontrollere medarbejderne. Den fastslår, at medarbejderne skal orienteres om, at systemet bruges til kontrol, inden det tages i brug, siger Jens-Olav Pedersen.

Dommen udspringer af en konkret sag, hvor en elektriker blev overvåget af sin arbejdsgiver.

Han blev sidste år indkaldt til en tjenstlig samtale, hvor han blev forelagt en rapport over data hentet fra firmabilens GPS-system over 13 dage. Rapporten viste, hvor firmabilen havde befundet sig på helt præcise tidspunkter.

Siden blev han bedt om at forklare sit tidsforbrug, men hans forklaringer kunne ikke tilfredsstille cheferne. Derfor indgik oplysningerne 14 dage efter i en skriftlige advarsel.

Men de informationer, som cheferne havde hevet frem af bilens elektroniske system, måtte de ikke anvende, lyder dommen.

El-selskabet havde nemlig ikke i god tid forinden fortalt de ansatte, at firmaet ville bruge data fra overvågningen til at kontrollere de ansattes arbejde og stille dem til regnskab.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.