Frankrig

Forbyder ultratynde modeller

40.000 lider af anoreksi i Frankrig, og modehuse skal fremover straffes for at bruge ultratynde modeller.

Arkivfoto: William West, AFP Photo

Arkivfoto: William West, AFP Photo

FRANKRIG:Frankrig har vedtaget en ny lov, der forbyder ultratynde og undervægtige modeller i modebranchen. Hvis personer i modebranchen overtræder loven, skal de fremover kunne straffes med bøder eller endda fængselsstraffe.

Indgrebet mod Frankrigs store mode- og luksusindustri kommer efter, at Israel indførte en tilsvarende lov i 2013. Flere andre lande, deriblandt Spanien og Italien, har udsendt et moralkodeks for modeindustrien, som det er frivilligt at følge.

Præsident Francois Hollandes socialistiske regering har optrappet en kampagne mod anoreksi, og den indebærer også, at det skal oplyses, hvis fotos retoucheres eller ændres for at få modeller til at virke tyndere.

Anoreksi-problem

- Personer, der har et lavere Body Mass Indeks (bmi) end det, der anbefales af myndighederne og af sundhedsministeriet, må ikke tjene penge som model, hedder det i loven.

Politikere bag lovudspillet siger, at fotomodeller fremover skal fremlægge en lægeerklæring, som viser et BMI på mindst 18 - for eksempel omkring 55 kilo for en person, der er 1,75 meter høj.

Op mod 40.000 franskmænd lider af anoreksi - ni ud af 10 af dem er kvinder eller piger.

Vigtigt signal

Den nye lov, der blev vedtaget i Nationalforsamling fredag, skal også vedtages i Senatet.

- Enhver, der har en bmi på under et vist niveau, vil ikke få tilladelse til at gå model på en catwalk, siger den socialistiske parlamentariker Olivier Veran, som foreslog loven.

Han understreger, at der jævnligt vil blive foretaget kontroller for at håndhæve den.

- Det er et vigtigt signal til unge kvinder, der ser disse modeller som æstetiske forbilleder. Det er vigtigt, at modellerne spiser sundt og tager hånd om deres helbred, sagde sundhedsminister Marisol Tourain forud for afstemningen i Nationalforsamlingen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.