Foredrag om den store sølvskat

Strandby-drenge og museumsinspektør fortæller

De tre metaldrenge fra Strandby fortæller sammen med museumsinspektør Sidsel Wåhlin om den store sølvskat, som de fandt i maj. ?Arkivfoto: Bent Bach <i>Bent Bach</i>

De tre metaldrenge fra Strandby fortæller sammen med museumsinspektør Sidsel Wåhlin om den store sølvskat, som de fandt i maj. ?Arkivfoto: Bent Bach Bent Bach

STRANDBY:Tirsdag den 12. november kl. 19 inviterer Elling Sogns Lokalhistoriske Arkiv til en spændende aften om det store møntfund i Strandby, som blev fundet med metaldetektorer af brødrene Peter og Michael Stokbro Larsen og Tobias Wiis.

Vi skal høre historien, om hvordan det startede. Hvad havde bragt dem på sporet af, at der kunne findes noget på den mark, og hvilke forberedelser havde de selv gjort, inden de begyndte at søge?

Vil du også gerne vide noget om forhistorien og den store sølvskat, der er fundet i Strandby, så mød op denne aften og hør drengene fortælle om det interessante møntfund, der er lige så betydningsfuldt som Guldhornene.

Museumsinspektør Sidsel Wåhlin, Vendsyssel Historiske Museum, vil supplere med at fortælle lidt om vikingetiden i Vendsyssel. Alt tyder nu på, at området mellem Elling Å og Rugholm Å har været et knudepunkt, livligt befærdet med skibe og handelsmænd. Altså Danmarks nordligste naturhavn.

I årenes løb er der fundet andre ting, blandt andet det store Ellingåskib. Det viser klart, at der har været livlig aktivitet allerede i vikingetiden. Med stor sandsynlighed kan der måske også gættes på, at området har været hjemsted for magtfulde og initiativrige folk.

Der har været en god naturhavn, og møntfundet (der består af mange forskellige slags mønter, Harald Blåtands korsmønter, tyske ottomønter og arabiske dirhams) vidner om international trafik og handel, så mange vikingeskibe har sandsynligvis i tidens løb ankret op i Danmarks nordligste naturhavn.

Arrangementet afholdes i Samlingssalen på Strandby skole.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.