Foredrag om et lukket land

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Privatfoto

Albanien, det er jo et lukket land. Eller er det.

Valgmenighedspræst Lene Graarup fra Vrå har sammen med sin familie besøgt landet flere gange og vil i Løkken Sognegård onsdag den 12. oktober give sit portræt af landet og dets venlige befolkning.

Der var engang i en ikke særlig fjern fortid, hvor man som vesteuropæer, kunne stå på Korfus østkyst og stirre over mod det lille lukkede land Albanien, som man sjældent hørte nyt fra, og spekulere over, hvordan livet mon var der. Ingen dans på roser, kunne man konstatere, da landet i 1990 fem år efter diktatoren Enver Hoxhas død begyndte at åbne sig mod omverdenen. I 40 år havde den totalitære magthaver holdt den albanske befolkning i et stramt jerngreb og lukket landet inde godt beskyttet bag 700.000 bunkere, som i dag ligger spredt rundt i landet som vidnesbyrd på dengang Albanien var Europas svar på Nordkorea.

Albanien, en af Europas yngste stater med Europas ældste og fattigste befolkning, er nu 26 år efter ved at rejse sig oven på et rod af politisk kaos, økonomisk kriminalitet, korruption og desillusion. Nye vinde blæser ind over de albanske alper og åbner dørene til et land ikke meget større end Jylland, hvor fortidens grå huse nu males i alle regnbuens farver, hvor køer stadig spærrer trafikken i Tirana, Mercedes og mobiltelefoner sælges på gadehjørner for en slik, blodhævn fra gammel tid vækkes til live og forfattere rækker ud efter Nobelprisen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.