Forening glæder sig over opgør med hullet psykologtilsyn

Dansk Psykologforening håber, at øget tilsyn med psykologer kan øge borgernes tillid til psykologstanden.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil undersøge muligheden for at indføre sundhedsfaglig autorisation for psykologer. Det vækker glæde i Dansk Psykologforening. (Arkivfoto).

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil undersøge muligheden for at indføre sundhedsfaglig autorisation for psykologer. Det vækker glæde i Dansk Psykologforening. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Det er på tide at tage et opgør med det forældede tilsyn med psykologer i Danmark.

Det mener Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening.

Derfor glæder hun sig over, at regeringen nu vil undersøge, om man kan indføre en sundhedsfaglig autorisation af psykologer.

På den måde vil de blive underlagt de samme krav som eksempelvis læger og sygeplejersker.

- Vi er rigtig glade for, at man begynder at løse opgaven med at forbedre det tilsyn, der er omkring psykologer. Det har været tiltrængt i noget tid, og det har foreningen også arbejdet for, siger hun.

Meldingen kommer, efter at en mandlig psykolog fra Aarhus i oktober blev dømt ved landsretten for at have udnyttet sin position til at have sex med en klient.

Psykologen praktiserede, mens efterforskningen stod på. Det gjorde han også efter at have fået frataget sin autorisation, og indtil dommen faldt i landsretten.

Ifølge Eva Secher Mathiasen er der i dag ingen mulighed for at føre tilsyn med psykologer uden autorisation.

- Det er et problem, at der ikke føres tilsyn med psykologer. Det er også et problem, at i de få tilfælde, hvor en psykolog får frataget sin autorisation, der frasiger Psykolognævnet sig også muligheden for at føre tilsyn med psykologen, siger hun.

- Det er temmelig absurd, fordi det er i de tilfælde, at der er belæg for at skærpe tilsynet. Der bliver nødt til at være et offentligt tilsyn, der kan løfte den opgave.

Siden 1994 er kun en enkelt psykolog blevet frataget sin autorisation i Danmark - nemlig manden, der blev dømt i oktober.

Det er dog ifølge Eva Secher Mathiasen ikke et udtryk for problemets begrænsede omfang. Det er i højere grad et udtryk for, at Psykolognævnet, der har beføjelserne til at inddrage autorisationer, har haft for dårlige arbejdsvilkår.

- Det handler både om rammerne, men også ressourcerne, som man tildeler nævnet. Og man er nødt til at sikre, at man har et tilsynssystem, som har ressourcerne til at handle effektivt i de tilfælde, hvor der er god grund til det, siger hun.

Formanden frygter, at der er flere brodne kar i standen af psykologer i Danmark.

- Virkeligheden er, at der er brodne kar iblandt os, som der er i alle andre brancher. Og vi har alle en interesse i, at der bliver luget ud, så borgerne kan have tillid til, at de trygt kan gå til psykolog, siger Eva Secher Mathiasen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.