Forening: Integration skal løses som andre sociale problemer

Regeringens fokus på parallelsamfund skaber et "os og dem", der er ødelæggende, mener formand.

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Regeringen skaber flere problemer end den løser, når integrationsminister Inger Støjberg (V) i forbindelse med et nyt udspil rettet mod minoritetsgrupper i Danmark, henviser til, at de lever i parallelsamfund, hvor kvinder og unge bliver undertrykt.

Det mener Qasam Ijaz, der er formand i non-profit-organisationen CFE (Center for Forebyggelse af Eksklusion), der samler viden om integration og radikalisering.

Et af de største problemer i forhold til den gruppe mennesker udspillet vender sig mod, er nemlig ifølge formanden, at de hele tiden oplever at blive omtalt som udenforstående.

- Hele retorikken omkring parallelsamfund er nok det, der er mest skadeligt for vores samfund, siger han.

- Når man begynder at sætte lighedstegn mellem social kontrol, religiøs tvang og radikalisering, så løser man ikke noget, men ender tværtimod med at marginalisere en kæmpe del af minoritetsborgerne i Danmark, siger Qasam Ijaz.

Problemet er ifølge CFE-formanden, at store dele af minoritetsgrupperne oplever, at der fra samfundets side bliver trukket en lige linje fra eksempelvis deres brug af tørklæder eller andre religiøse og kulturelle særkender til radikalisering i islamistiske miljøer.

Og dermed risikerer man, at folk, der i udgangspunktet er indstillet på at integrere sig, ender med at vende samfundet ryggen.

- Hvis man fortsætter den negative retorik, som der er fra politikerne omkring minoritetsborgere i Danmark, så ender man med at lave noget, der får den modsatte effekt og skubber nogle yderligere ud i eksklusion, siger Qasam Ijaz.

Han anerkender, at der er problemer at løse blandt minoritetsgrupper, men de skal løses ligesom andre sociale opgaver og ikke blæses ud af proportioner ved at omtale dem som kendetegn ved parallelsamfund.

- Det her er i hvert fald ikke noget, vi kommer til at føle os mere sikre af, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.