EMNER

Forening vil købe Toftegården for to kroner

Kommunens renoveringspris 2,4 million er skudt langt over målet og huset er ok

Toftegården i Frederikshavn er blevet erklæret uegnet som menneskebolig og det forstår husets beboer Steffan Hansen og formanden for foreningen Jens Madsen ikke en brik af.
Foto: Peter Broen

Toftegården i Frederikshavn er blevet erklæret uegnet som menneskebolig og det forstår husets beboer Steffan Hansen og formanden for foreningen Jens Madsen ikke en brik af. Foto: Peter Broen

- Hvis vi virkelig mente, at det var sundhedsskadeligt for vores bestyrerfamilie at bo i stuehuset på Toftegården, så skulle de flytte. Men stedet er ikke mere angrebet af skimmelsvamp end mange andre gamle huse. Kommunen skyder langt over målet, når man mener, at huset er uegnet som menneskebolig. Det siger formanden for den foreningen, der driver Toftegården, Jens Madsen. Han er dybt forundret over, at embedsmænd i teknisk forvaltning nu har meddelt politikerne, at hvis stuehuset igen skal gøre beboeligt vil det koste 2,4 million kroner. Eller også kan man jævne huset med jorden for 200.000 kroner. - Derfor vil vi spare kommunen for 199.998 kroner ved at købe ejendommen for to kroner, siger han. Foreningen er så klar til selv at renovere stedet og få fjernet den smule svamp, som findes. - Reelt drejer det sig om at der er skimmelsvamp nederst på en væg og på en fodliste i et hjørne i stuen, og vi har aldrig regnet med at det var skadeligt at bo her, fortæller Steffan Hansen, der bor i stuehuset sammen med sin samlever og deres tre børn. Familien havde i f'ørste omgang henvendt sig til kommunen, der ejer Toftegården, fordi der var nogle almindelige vedligeholdelsesting, der skulle ordnes, herunder en rådden fodliste. I stedet endte det med en besked om at familien skal forlade stedet 1. marts. - Men vi har intet sted at tage hen. Vi har et sommerhus på 50 kvadratmeter, men der kan vi ikke bo fem mennesker og to hunde. Huset har vi købt som et sted, hvor vi kunne tage hen en gang imellem, når vi har brug for fred, fordi der altid er mennesker her på stedet. Stuehuset har i øvrigt en anden lejlighed og her er beboeren blevet tilbudt genhusning i en lejlighed i Sæby og er ved at flytte. Formanden for foreningen Toftegården Jens Madsen har set på de forventede udgifter til en indstandgørelse, af huset, da han slet ikke kan se, hvordan det kan koste 2,4 millioner kroner. - Man har blandt andet sat malerarbejdet til 186.900 kroner. Det vil vi, hvis vi overtager huset, kunne gøre ved frivillig arbejdskraft og det vil kun koste malingen. El-arbejdet løber i følge kommunens beregninger op i en kvart million kroner. - Men her er jo el og det fungerer, Vi forstår simpelthen ikke, hvad der foregår, siger Jens Madsen og tilføjer, at hvis Toftegården var hans hus, ville han regne med cirka 200.000 kroner max til en renovering. -Men jeg er jo lægmand. Han tror målet er, at nedlægge Toftegården og er vred over den behandling. - Vi har aldrig fået en krone i tilskud fra kommunen udover at få stedet stillet til rådighed, og det her er takken. Kommunens økonomiudvalg har i øvrigt meddelt, at man ikke har tænkt sig at bruge 2,4 millioner kroner på en renovering, men ikke oplyst, hvad der så skal ske med stedet.