Dronninglund

Foreninger ramt af sparekniv

Foreningslivet rammes hårdt af besparelser, der blev vedtaget i fjor, først effektueres nu

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

I KIF lægger man stor vægt på begrebet breddeidræt. Her er der fodboldtræning for U7 og U9.

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:Fritids- og kulturudvalget i Brønderslev Kommune har varslet nedskæringer for det frivillige foreningsliv.

Det er besparelser vedtaget i fjor, der nu effektueres. Der er i forbindelse med vedtagelse af budget 2016 ikke nye besparelser på vej.

På to områder vil de varslede nedskæringer slå igennem. Man vil nedsætte lokaletilskuddet for egne lokaler fra 75 til 65 procent. Det andet område er medlemstilskuddet.

Ordningen går på, at kommunen yder et tilskud for aktive medlemmer under 25 år, og dette tilskud er lige nu 370 kroner. Det skal ifølge udspilet nedsættes til 345 kr.

Fundamentet fjernes

- Forringelserne for det frivillige foreningsliv kulminerer nu. Nu fjernes fundamentet for især en række frivillige foreninger med eget klubhus, mener formanden for Brønderslev Idrætsforening, Kim Glad Andersen.

Men også i den østlige ende af kommunen kommer man til at mærke nedskæringerne, hvis de gennemføres. Formanden for Klokkerholm Idrætsforening (KIF), Merete Vangsted Rathleff, siger i tilslutning til Kim Glad Andersens udtalelser:

- Når man ser alle vores regnskaber igennem, så vil man hurtigt finde ud af, at der ikke er et eneste sted, hvor man kan spare.

- Vi er meget opmærksomme på, at der ikke er unødvendige udgifter noget sted i foreningen.

- Hver eneste af os frivillige betaler alt selv. Kaffe og kage til vores møder, papir og toner til printeren, når vi printer meddelelser ud, benzin når vi kører i foreningens regi osv.

Klokkerholm Idrætsforening har 400 medlemmer og dertil kommer 150 medlemmer i den nyoprettede fitness-klub.

- Vores formål er at få så mange som muligt til at dyrke breddeidræt, vi har ingen intentioner om elitehold. Det er dejligt, at så mange har taget mod tilbuddet, og vi er i det hele taget glade for den store opbakning, som vi har i lokalbefolkningen.

- De frivillige lægger en stor indsats i KIF, og hvis det går, som fritids- og kulturudvalget har planer om, så kommer de til at løbe endnu stærkere, end de allerede gør i forvejen, påpeger Merete, og her er hun helt enig med Kim Glad Andersen, som supplerer med disse betragtninger:

- Det vil blive endnu vanskeligere at tiltrække tilstrækkeligt mange frivillige og ulønnede ledere, formænd, kasserere og øvrige bestyrelsesmedlemmer.

- Det er absolut et billede, som vi kan genkende her hos os. Jeg forstår godt, at børnefamilier, som har nok at se til, vanskeligt kan afse tid til frivilligt og ulønnet arbejde i en idrætsforening, og da slet ikke under ringere økonomiske vilkår. Siden den meget omtalte underslæbssag har det f.eks. været så godt som umuligt at formå nogen til at blive kasserer, så derfor er jeg midlertidigt både formand og kasserer, siger Merete.

Men hvad stiller en forening som KIF så op, når/hvis de planlagte nedskæringer træder i kraft.

- Vi må ud og skaffe flere sponsorater, hvilket ikke er nemt et så forholdsvist lille sted som her. Vi kan også kaste os ud i at lave endnu flere arrangementer, som ganske vist giver os et mindre overskud, men som ikke har ret meget med idræt at gøre. Det har det nylige Møllesøløb ganske vist, men når man sammenholder det enorme forarbejde med overskuddet på 4.000 kr., så står udbyttet vist ikke mål med anstrengelserne.

- Endelig er der den udvej at sætte kontingentet op. For det første er det noget, som vi gerne skal blive enige med vores naboforeninger om, og for det andet vil det måske afholde nogle familier fra at sende deres børn til f.eks. fodbold, og så svigter vi jo vores formål med breddeidræt.

- Selve proceduren ved planerne om de omtalte nedskæringer er vi ikke tilfreds med. Vi har faktisk ikke hørt ret meget om det indtil for nylig, og mulighederne for at komme med kritik af planerne har været så godt som ikke-eksisterende. I det hele taget savner jeg en langsigtet plan for, hvad kommunen vil med deres foreningsliv, tilføjer formanden for KIF.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst