Danmark

Forfatter Jan Sonnergaard er død af et hjerteanfald

Med et provokerende og direkte sprog blev Jan Sonnergaard talsperson for en rå realisme. Han blev 53 år.

En af halvfemsernes store forfattere Jan Sonnergaard er død af et hjerteanfald under et ophold i Beograd. Han blev 53 år, oplyser forlaget Gyldendal.

Med et provokerende og direkte sprog blev forfatteren talsperson for en rå realisme i under-, middel- og overdanmark.

Jan Sonnergaard var på lanceringsrejse i Beograd, da han fik et hjerteanfald ifølge litterær direktør Johannes Riis fra Gyldendal.

- Han mødte ikke op til et arrangement som aftalt. Han blev fundet død i den lejlighed, som han boede i, siger Johannes Riis.

Gennembruddet for Jan Sonnergaard kom i 1997 med novellesamlingen "Radiator", som gengav livet for marginaliserede skæbner i halvfemsernes underdanmark.

De ti noveller blev solgt i over 100.000 eksemplarer og gjorde med ét Sonnergaard til en af halvfemsernes store forfattere.

Flere hovedpersoner i Sonnergaards noveller nægter at se realiteterne i øjnene. På samme måde mente forfatteren, at Danmark kort efter årtusindskiftet var et land "fyldt med selvbedrag på flere planer".

Senere fulgte to novellesamlinger med tre års mellemrum, hvor først miljøer i middelklassen og senere overklassen kom under Sonnergaards spiddende analyse.

Han skrev ofte artikler og kronikker til danske dagblade som Weekendavisen og Information og blandede sig i debatten om samfundet generelt og særligt forbrugersamfundet, som han anså for kynisk.

Han blandede sig også i debatten om litteratur, hvor han ofte lagde sig ud med det litterære parnas.

Eksempelvis da han spiddede Forfatterskolens toårige uddannelse.

- Jeg kunne formentlig blive bedre af at være brandmand i et halvt år, derefter telefonmand på et bordel i et halvt år og pudse motorcykler for HA i et tredje halvår og derefter tage resten af tiden til Island, har Jan Sonnergaard sagt til Politiken.

Selv kommer Jan Sonnergaard fra "sådan noget øvre middelklasse med et fint parcelhus" i Virum. Siden bosatte han sig i Københavns Nordvestkvarter.

Han blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi, men selv mente Jan Sonnergaard, at han var forfatter, før han begyndte at skrive.

Efter novelletrilogien skrev Jan Sonnergaard teaterstykker, kronikker, en roman og flere noveller.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.