Danmark

Forfatteren Vagn Lundbye er død

Den berejste forfatter Vagn Lundbye nåede i sin karriere at udgive omkring 50 digte, noveller og romaner.

VAGN LUNDBYE Foto: Scanpix/Annett Bruhn

VAGN LUNDBYE Foto: Scanpix/Annett Bruhn

Forfatteren Vagn Lundbye er død. En kilde tæt på familien oplyser, at han sov ind på et plejehjem lørdag ved 18-tiden.

I sin lange karriere har Vagn Lundbye været særdeles produktiv. Siden romandebuten "Signalement" fra 1966 har Lundbye gennem snart et halvt århundrede skrevet romaner, noveller, digtsamlinger, teaterstykker og radiospil.

Men det var efter Lundbyes rejser til Amerika, at han udviklede sin mytiske digtning. Identifikationen med den indianske tanke kom blandt andet til udtryk i bøgerne "Alt er liv", "Her ligger min yucca frugt" og "Indianske fortællinger."

Rejselysten førte også Vagn Lundbye til Grønland, hvor han i 1984 og 1987 deltog i ekspeditioner til Nordøstgrønland for at finde spor efter Danmarksekspeditionen 1906-1908. Det resulterede i bogen "Omkom 79' Fjorden."

Vagn Lundbye er ofte blevet belønnet med priser for sit omfattende forfatterskab. Heriblandt en livslang ydelse fra Statens Kunstfond, Kritikerprisen samt Dansk Forfatterforenings Fredspris.

Derudover modtog han i 2002 Det Danske Akademis Store Pris for sin selvbiografiske roman "Trefoldighedsbarn", der vakte stor opmærksomhed.

I bogen beskriver Vagn Lundbye sin opvækst, der var præget af en ondskabsfuld og voldelig far. I beretningen bruger Lundbye naturen som ramme, da hovedpersonen genoplever sit barndomsliv efter et chokerende møde med en tigerslange i en urskov.

Vagn Lundbye er født i Vanløse, men opvokset i Aarhus. Som 17-årig kom han til militæret, hvor han tog en officersuddannelse. Inden han kastede sig over forfattergerningen, tog han en læreruddannelse i 1961.

Vagn Lundbye levede størstedelen af sit voksenliv på Langeland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.