Forfulgt forfatter fra Iran får frirum i Aarhus

Aarhus giver husly til den iranske forfatter Omid Shams Gakieh de næste to år.

Aarhus byder nu velkommen til sin anden fribyforfatter.

Det er den iranske forfatter Omid Shams Gakieh, der sammen med sin hustru skal tilbringe de næste to år i Aarhus. Her får han mulighed for at fortsætte sit virke som forfatter, journalist og litteraturkritiker.

Det er rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), der onsdag byder velkommen til byens anden fribyforfatter.

Aarhus var den første by i Danmark, der blev medlem af Icorn (International Cities of Refuge Network) - en organisation, der hjælper forfulgte forfattere med at etablere sig i lande, hvor de frit kan udtrykke og udgive deres meninger og holdninger.

Omid Shams Gakieh er 31 år og kommer fra Iran.

Han har udgivet flere bøger og oversættelser af amerikanske klassikere af eksempelvis Bernstein og Ginsberg til farsi. Derudover skriver han artikler om litteratur, kultur og politik.

Restriktioner i hans hjemland har betydet, at de seneste udgivelser kun er udkommet i udlandet, og Omid Shams Gakieh har været udsat for anholdelser, trusler og overgreb i Iran på grund af sine udgivelser og kritik af styret i sit hjemland.

- Det er et vigtigt signal, Aarhus sender, når vi byder Omid Shams Gakieh velkommen til vores by, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

- Ytringsfriheden er en hjørnesten i det danske demokrati, og jeg er derfor utroligt glad for, at vi kan hjælpe med til, at Omid Shams Gakieh kan fortsætte sit arbejde. Aarhus er en mangfoldig og tolerant by og dermed en naturlig base for en fribyforfatter.

Forfatteren Salman Rushdie, der selv måtte gå underjorden efter udgivelsen af "De Sataniske Vers", er en af medstifterne af ICorn.

Aarhus har tidligere huset forfatteren Tendai Tagarira fra Zimbabwe, som i dag har fået asyl i Danmark. Han var dog ikke udelt begejstret for opholdet. Han følte ikke, at integrationsmyndighederne anerkendte hans virke som forfatter.

Det afviste borgmester Jacob Bundsgaard (S) dog: Alt er gået helt efter bogen.

Det var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i 2007 banede vejen for at Danmark giver ophold til udenlandske forfattere.

I dag er der også fribyordninger i København, Odense og på Fanø.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.