Videregående uddannelser

Forkortet SU vil ramme tusinder

Flere end 2000 studerende ved Aalborg Universitet ville stå uden SU, hvis en af ideerne fra Skattekommissionen allerede var trådt i kraft.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

En forkortelse af den periode, man som studerende kan få SU, fra fem år til fire år, vil ramme tusinder og sænke uddannelsesniveauet. Foto: Claus Søndberg

Kommissionen foreslår, at uddannelsesstøtten skal begrænses til maksimalt fire år; også for uddannelser, der varer fem år. - Det ville betyde, at cirka 2100 af vores omkring 10.000 støttemodtagere ikke ville få noget, siger studiechef Preben Sørensen, AAU. Færre mønsterbrydere Han bryder sig bestemt ikke om forslaget, som vil få store konsekvenser i Nordjylland: - Hvis SU'en bliver beskåret til fire år, vil det ramme AAU's position som det universitet i Danmark med flest mønsterbrydere. 80 procent af vores studerende tager en uddannelse på et højere niveau end deres forældre. Det gør de blandt andet, fordi de med SU er sikret en rimelig indkomst undervejs. - Derfor vil forslaget ramme ekstra hårdt i Nordjylland, dels fordi der ikke er så mange velstillede forældre til at støtte, og dels fordi det er knap så nemt at få erhvervsarbejde ved siden af, mener Preben Sørensen. Forslaget vil generelt sænke det danske uddannelsesniveau, vurderer studiechefen: Reglerne i dag siger SU i højest seks år, dog maksimalt uddannelsens længde plus et år. Dermed er der plads til det såkaldte fjumreår, som oftest skyldes dumpede eksamener eller omvalg af studie i løbet af det første år. Skrækkeligt Heller ikke hos de studerende på Aalborg Universitet henter forslaget mange roser: - Et skrækkeligt forslag. Færre vil tage en femårig kandidatuddannelse, og de, der gør, vil bruge længere tid på det. Det bliver de jo nødt til, når de skal arbejde 20 timer om ugen ved siden af for at finansiere studiet. At studere er et fuldtidsjob, understreger Jonas Caben Iversen fra Studentersamfundet ved AAU. Ligesom studiechefen tvivler han på kommissionens argument om den højere livsløn på grund af den lavere topskat: - Mange bliver uddannet til det offentlige arbejdsmarked. Og det giver altså ikke guldrandede lønninger. Allerede onsdag mødes studerende på en række universiteter for at planlægge, hvordan de skal reagere på forslaget. I Aalborg har Studentersamfundet indkaldt til møde torsdag aften på Studenterhuset.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst