Forligspartier holder fyraften uden skoleaftale

Alle forligspartierne ønsker at se De Konservative tilbage i folkeskoleforhandlingerne, der fortsætter fredag.

Forligspartier holder fyraften uden skoleaftale

Det lykkedes ikke partierne bag en ny folkeskolereform at nå i mål med en færdig aftale torsdag, som det ellers lå i luften.

Kort tid inden, hvad der skulle have været de afsluttende forhandlinger, røg De Konservative på porten efter en tvist om obligatorisk lektiehjælp.

Og selvom den øvrige forligskreds, bestående af regeringen, V og DF, fortsatte forhandlingerne til klokken 23, kom aftalen ikke i hus.

Ifølge De Radikales børne- og undervisningsordfører, Lotte Rod, har forhandlingerne været gode. Men ligesom hendes forligsfæller ser hun gerne Lars Barfoed og De Konservative tilbage ved forhandlingsbordet, inden en aftale underskrives.

- Vi har et forlig på folkeskoleområdet, derfor skulle vi gerne blive enige alle sammen. Ellers kan reformen ikke træde i kraft om et år som planlagt, siger hun til Ritzau.

Færdiggør partierne en aftale uden om De Konservative, kan den ifølge forligsreglerne først træde i kraft efter næste folketingsvalg.

- De Konservative skal overveje, om de vil snyde flere årgange af elever for alle de gode ting i reformen, som de jo også selv er enige i skal gennemføres, siger Lotte Rod.

Hos Venstre sender næstformand Kristian Jensen også en klar appel til Lars Barfoed:

- Vi kan kun blive ved med at appellere til De Konservative om, at de indser, hvor vigtig den her reform er, siger han til TV2 News.

Den altoverskyggende knast i forhandlingerne er spørgsmålet om obligatorisk lektiehjælp til folkeskoleeleverne.

De Konservative står stejlt på, at lektiehjælpen skal være et tilbud til eleverne, som i stedet skal kunne vælge at holde fri. Regeringen, V og DF kræver derimod, at elever, som fravælger lektiehjælp, skal deltage i eksempelvis friluftsaktiviteter med skolen.

Forligspartierne understreger, at det ikke kan komme på tale at bryde forliget med De Konservative, hvilket ville betyde et opgør med gængs forhandlingspraksis på Christiansborg.

- Vi overholder de regler, der er, siger Kristian Jensen (V).

Han påpeger dog, at forligsreglerne ikke er juridisk bindende, men at partierne overholder den gentleman-aftale, som et forlig er.

Forhandlingerne fortsætter fredag formiddag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.