Danmark

Formand frikender universitet i Penkowa-sag

Ledelsen for KU har ikke noget medansvar for Milena Penkowas omfattende svindel, mener bestyrelsesformand.

Formand frikender universitet i Penkowa-sag

Selv om hjerneforskeren Milena Penkowa ifølge Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har svindlet med sin forskning, mens hun var ansat på Københavns Universitet (KU), så har universitetet ikke noget medansvar for Penkowas fupforskning.

Det mener Nils Strandberg Pedersen, der er formand for Københavns Universitets bestyrelse.

- Det er forskeren, der alene har ansvaret. Det svarer ikke til en avis, hvor chefredaktøren er ansvarlig for, at avisen ikke udsender injurier.

- På et universitet står en forsker selv til ansvar for de ting, man laver, siger han til Ritzau.

Spørgsmål: Men Penkowa var ansat på Københavns Universitet. Er der ingen i universitetets ledelse, der har et medansvar for, at svindlen ikke blev opdaget, for eksempel rektor Ralf Hemmingsen?

- Hvis man har begået videnskabelig uredelighed, så har man gjort noget ulovligt. Det kan rektor jo ikke være ansvarlig for.

- Som forsker og professor er man ansvarlig for det, man producerer. Ledelsen går jo ikke ind og blander sig i, hvordan forskeren skal forske. Det er ikke ledelsens opgave at gøre det, siger Niels Strandberg Pedersen.

Den hårde dom over Penkowas findes i et udkast til afgørelse, som UVVU netop har formuleret, og som Weekendavisen er kommet i besiddelse af.

Nils Strandberg Pedersen har ikke set udkastet, og vil derfor ikke forholde sig til det konkrete indhold og den konkrete sag.

- Jeg vil meget nødig kommentere noget, jeg ikke har set, men helt generelt kan jeg sige, at når UVVU konstaterer, at der er foregået uredelighed, så er de pågældende artikler ikke gyldige længere, og så er praksis, at de bliver trukket tilbage fra de videnskabelige tidsskrifter, siger Nils Strandberg.

Ud over afgørelsen fra UVVU afventer Københavns Universitet også resultatet af en omfattende gennemgang af hele Milena Penkowa videnskabelige produktion, som bliver foretaget af et internationalt panel, som Københavns Universitet har nedsat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.