Forsamlingshuset

Stedets Ånd handler denne gang om forsamlingshuset i Øster Jølby

Gorm Spaabæk
Det ottekantede forsamlingshus ved Øster Jølby på Mors er arnestedet for det spirende danske demokrati. Her foregik ugelange debatter. Stedet har været med til at forme demokratiet, som vi kender det her til lands. Foto: Peter Mørk
Byggeri 18. september 2013 17:38 - Opdateret 18. september 2013 17:40

MORS: Galtrup ottekantede forsamlingshus i Øster Jølby er fra 1876 og er et af Danmarks ældste.

Ud af den demokratiske samtale, der foregik her, voksede karakterer som Frode Jacobsen og advokaten Carl Madsen. Begge er nøglefigurer i besættelsestidens historie, og ud fra hvert deres synspunkt har de beskrevet deres barndoms politiske oplevelser i det ottekantede forsamlingshus i Øster Jølby.

Frode Jacobsen hyldes i bygningen. Som demokraten der først i Frihedsrådet og senere i befrielsesregeringen kæmpede for at binde snore sammen og finde den bedst mulige og mest demokratiske vej ud af en ekstremsituation.

Selve bygningen kan ses som udtryk for de mængder af bygninger i træ, der engang var. Rutsjebanen og træbygningerne på Dyrehavsbakken står der endnu. Og ”Den Frie Udstillings bygning” på Oslo Plads i København samt Jernkilden i Sæby. Bygninger der er tænkt i en tid, hvor arbejdskraft var forholdsvist billigt og materialer såsom tegl var forholdsvis dyrt.

Galtrup forsamlingshus er bygget før elektrisk lys og oprindeligt kun med den opvarmning der kom op fra de opstaldede heste i kælderen. Den stald der stadigt kan ses dele af i kælderen.

Et nøjsomt og funktionelt hus og et smukt rum der bærer en rig historie og er et demokratisk monument.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...