Leder

Lav noget mere larm, Nordjylland

God grund til at råbe op om vores kvaliteter - også så det kan høres uden for regionen, skriver ansvarshavende chefredaktør Søren Christensen i søndagens leder

Chefredaktør Søren Christensen. Foto: Andreas Falck

Chefredaktør Søren Christensen. Foto: Andreas Falck

Alles øjne var rettet mod Nordjylland. Hundredtusindvis så med hjemme på skærmen, anslået omkring 20.000 var mødt frem og med live i “sandkassen”. Til det historiske øjeblik da Rubjerg Knude Fyr, det ikoniske fyr fra 1899, i et mesterværk af et entreprenør-arbejde udført af murermester Kjeld Pedersen og BMS Krangården, blev rullet på skinner 70 meter længere ind på klitten.

Det var ikke blot en historisk dag. Det var en smuk dag. Og hvilke flotte billeder fra et enestående landskab, vi blev forkælet med.

Og der var et særligt nordjyske fænomen, der også viste sig i sandkassen; som en god bekendt, der er indfødt nordjyde, så rigtigt skrev på Facebook, så var det fantastiske, eller skal vi sige det specielle, ved den begivenhed, ikke så meget fyr-flytningen i sig selv, som det var rammerne og begivenhedens hovedpersoner:

I Nordjylland gør man åbenbart sådan noget selv, selvom det kan lyde som en nærmest umulig opgave, i hvert fald må det være en yderst delikat sag at flytte et nationalklenodie, et fyr af den størrelse og på den måde.

Men det blev et nordjyske nej tak til store multinationale entreprenør, ingeniør-firmaer og konsulenter, som man sikkert “plejer” at ringe til, når man står med sådanne udfordringer.

Her til lands klarer murer-Kjeld ærterne.

Og missionen lykkedes: “Færdigt arbejde”, som vi skrev på forsiden til det flotte billede af Kjeld Pedersen, der løfter glasset til skål.

Den slags billeder, den slags hovedpersoner, er guld værd.

De sætter Nordjylland på landkortet og fortæller en smuk historie om egnens DNA.

Min første tid i Nordjylland har heldigvis lært mig, at der er andre fyrtårn end lige fyret i Lønstrup og murer-Kjeld, der gør det samme.

Der er i det hele taget så meget at flage for og larme og være stolte over.

Også mere end man måske i virkeligheden bryder sig om i et område af Danmark, hvor man per tradition nærmest sætter en ære i endelig ikke at tale ting op: “Ja, nu skal vi jo ikke overdrive”. “Ja, ja, lad os nu se: træerne vokser ikke ind i himlen”. Og så videre i det toneleje.

Det er jo i virkeligheden en stor fejl altid at bære den (misforståede) og underspillede facon med sig.

Igen: Specielt når man som Nordjylland har så meget at glæde sig over og fejre. Se blot her i NORDJYSKE hver dag: håndboldhold, der vinder i Champions League, et erhvervsliv, der gør det godt, masser af iværksættere og et kulturliv, der er sprællevende.

Så lad det være mit budskab her på dagen, hvor vi har stillet uret en time tilbage og om lidt går ind i vintermørket: lav noget mere larm, Nordjylland.

Så det kan høres også syd for regionen.

Og forvent at din avis gør det samme, når der er noget at fejre. Det vil vi nemlig gerne.

For eksempel når flytningen af et fyr og en murer, der bliver til en rockstjerne, får hele Danmark til at kigge denne vej.

Fortsat god weekend!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.