Forsinket it-system koster skatteydere 340 millioner

Til gengæld tjener KMD på, at systemet ikke leveres til tiden

KMD’s afdeling i Aalborg.Arkivfoto: Henrik Bo

KMD’s afdeling i Aalborg.Arkivfoto: Henrik Bo

KØBENHAVN:Det kommer til at koste kommunerne millioner, at it-leverandøren KMD er mindst 15 måneder forsinket med et omfattende system til ATP og kommunerne.

Ifølge TV2 er der tale om en meget kostbar it-forsinkelse på mindst 340 millioner kroner.

Det er systemet Social Pension, der ikke bliver leveret til tiden. Systemet skal gøre det billigere for kommunerne at udbetale førtids- og folkepension, og det skulle have været på kommunernes computere 1. oktober.

Men det er forsinket med godt et år. Og mens det står til at koste skatteyderne en regning i millionklassen, står KMD, der er landets største it-selskab, til at tjene styrtende på forsinkelsen.

Det skyldes ifølge TV2, at KMD også sidder på det gamle system, der er over ti gange dyrere for kommunerne.

I dag betaler kommunerne over 25 millioner kroner til KMD hver måned.

Prisen på det nye system svarer til godt 2 millioner månedligt. Beregningen er lavet med tal fra ATP og en analyse fra det kommunale it-fællesskab Kombit.

Det giver KMD en gevinst på omkring 23 millioner hver måned, hvor det nye system er forsinket.

KMD, der er ejet af kapitalfonden Advent fra USA, har i årtier haft monopol på en række it-opgaver, der skal sikre udbetaling af offentlige ydelser som eksempelvis sygedagpenge og førtids- og folkepension.

ATP, der gennem Udbetaling Danmark står for Social Pension, bekræfter, at forsinkelsen medfører "betydelige ekstraudgifter." Det skriver koncerndirektør Lilian Mogensen i en mail.

- Det er naturligvis ikke tilfredsstillende for ATP, Udbetaling Danmark og kommunerne. Derfor har vi lige nu en kritisk, konstruktiv dialog med KMD i forhold den kontrakt, der er indgået, udtaler Lilian Mogensen.

KMD med topchef Eva Berneke i spidsen afviser at svare på, hvorfor projektet er voldsomt forsinket. Kommunikationsdirektør Morten Langager bekræfter, at der er en dialog om baggrunden for forsinkelsen.

- Vi ønsker ikke at gå nærmere i detaljer om drøftelserne, men kan bekræfte, at parterne ikke deler opfattelse af årsagerne til forsinkelsen, skriver han til TV2.

KMD leder også det konsortium, der har udviklet det skandaleramte skattesystem EFI./ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.