Sæby

Forskellighed er en styrke

Der 36 medlemmer af Inner Wheel - og de kommer fra mange erhvervsgrene og samfundsgrupper

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nellemanns have fik besøg af Inner Wheel. Privatfoto.

SÆBY:Jeg tror nok, mine fordomme vil blive rokket en del. Jeg er nemlig inviteret til kaminmøde hos tre piger fra Inner Wheel, og jeg er meget nysgerrig på at blive klogere.

Er det mon en flok hattedamer, der ikke har andet at lave end at drikke kaffe og mene de rigtige ting om alt muligt? Er det en lille eksklusiv klub, der formerer sig ved anbefalinger - eller er der plads til outsidere.

Dét må jeg hen og finde ud af. Merethe Gaardboe har budt til middag - og så skal det vise sig, hvad aftenen byder på.

I huset på Solsbækvej finder jeg både Merethe og hendes Inner Wheel-kolleger Dorthe Olesen, der er præsident og Anna Marie Gadensgaard, der er menigt medlem.

Mens vi spiser Merethes berømte lækkerier, er samtalen godt i gang.

- Faktisk handler det om venskaber. Mellem mennesker - og mellem klubbens medlemmer. Vi er ikke en særligt lukket kreds. Og der kommer nok to-tre nye medlemmer til hvert år. Det vi sætter pris på, er at være så blandet en gruppe, som muligt. Det er så dejligt at lære nye at kende - nye mennesker, der absolut ikke beskæftiger sig med det samme, som vi f.eks. gør. Det bliver man jo klogere af, fortæller Merethe, Dorthe Olesen og Anna Marie Gadensgaard.

Når det er sagt, er der ikke mange enlige mødre i Inner Wheel i Sæby. Klubbens historie på verdensplan, der er en slags ”ægtefælleklub” for Rotary (oprindelig kun er for mænd) startede i 1948. Og bredte sig også til Danmark. Og det er sandt, at medlemmerne modtager forslag til nye medlemmer udefra - for derefter at tage en snak om, hvorvidt begge parter vil kunne trives sammen.

Inner Wheels formål er at fremme sandt venskab, hjælpsomhed og medmenneskelig forståelse - og international forståelse.

- Helt ærligt har vi aldrig oplevet at sige nej til nogen, der blev anbefalet eller henvendte sig. Nogle bliver anbefalet af deres familie, eller deres kolleger - andre får vi selv øje på. Men vi vil heller ikke være flere, end at vi kan lære hinanden at kende. Og på den måde er det som med venskaber - man skal også kunne sige noget til hinanden, der ikke kommer videre. Jeg tror, den uofficielle smertegrænse ligger omkring den 40 medlemmer. Vi skal jo ikke være for store, siger Dorthe Olesen.

Inner Wheel er både en national og en international forening, og derfor hænger det lille hjul i Sæby sammen med større hjul i resten af Danmark og over alt på globussen.

Lokalt får man også set sig om på virksomheder og institutioner, der normalt ikke er åbent for den brede offentlighed. Networking er et af kodeordene.

Også socialt er Inner Wheel aktivt.

- Vi laver en del arrangementer, hvorfra overskuddet går direkte til et bestemt sted - så det batter noget. For vil vil gerne gøre en forskel. Sidste år gav vi f.eks. 30.000 kr. til Sæbygaardsskolen, så 30 børn, der ikke ellers ville få mulighed for at komme på ferie, fik en god oplevelse. Men vi støtter også f.eks. julemærkehjemmene, fortæller Anna Marie Gadensgaard.

I 2011 stod Inner Wheel i Sæby for et stort loppemarked, hvor overskuddet på 40.000 kr. lokalt gik til trængende familier. Altså familier der f.eks. - via sundhedsplejersker - fik hjælp til noget, de bestemt ikke ville have haft råd til ellers.

- Vi vil gerne gøre en forskel, og det gør vi bl.a. ved den slags - indirekte - velgørenhed, fortæller Merethe, Dorthe og Anna Marie.

Men når det er sagt, hvad er så grunden til, at man skal være medlem af en klub.

- Jamen, det behøver man jo ikke, Men vi synes, det er dejligt med denne klub. Som alt andet her i livet får man det ud af det, man ønsker. Men vil man gerne gøre forskel inden for det, vi synes er vores mærkesager, nemlig at hjælpe, hvor der er hjælp behov - lokalt, i Danmark og andre steder i verden - så er Inner Wheel en mulighed, siger der tre.

Inner Wheel mødes månedligt, men der er også kaminmøder med tre-fire medlemmer - samt en stribe udvalg, som man kan være medlem af. For at lære andre medlemmer bedre at kende og sikre, at alle deltager aktivt i klubbens arbejde på den ene eller anden måde.

- For mig står det med venskabet højest i Inner Wheel. Det er vigtigt for mig - som det er for de fleste mennesker - at møde nye venner, der ikke kommer fra f.eks. min arbejdsplads, siger Anna Marie Gadensgaard.

- Jeg synes, at sammenholdet på tværs af vores forskelligheder er en styrke. Det, og så at vi får indsigt i andres liv - deres interesser, jobs, udvikling og meninger, siger Merethe Gaardbo.

- Det sociale fællesskab er meget væsentligt for mig - sammenholdt med, at vi får indsigt i forskellige sociale forhold. Og så at vi kan komme ud og se steder, vi ikke ellers ville få set. Hospice, arresten eller en spændende virksomhed. Det kan jeg godt lide, siger Dorthe Olesen. Da jeg går, bliver jeg enig med mig selv om, at det har været en rigtig fin aften. Med meget sympatiske mennesker. Og med en fantastisk havudsigt - og både besøg af en har og et dådyr, der næsten var bestil til udsigten.

Men jeg ærgrer mig lidt over, at tre så fantastiske kvinder ikke er kvinder, man kunne blive venner med - uden at skulle være medlem af Inner Wheel.

Måske forstår jeg blot ikke forkærligheden for at være i en klub.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.