Udland

Forsker: AKP og Erdogan fik hvad de bad om

Det kurdiske parti sniger sig over spærregrænsen og forhindrer, at AKP kan ændre forfatningen alene.

Det står søndag aften klart, at det tyrkiske valg er endt med en valgsejr til præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP. Blot fem måneder efter sidste valg har AKP vundet et flertal af parlamentets pladser tilbage.

Dermed har AKP fået, hvad de bad vælgerne om, vurderer lektor ved Københavns Universitet Daniella Kuzmanovic.

Ifølge hende har AKP valgt en strategi, hvor de er vendt tilbage til en voldelig konflikt med den kurdiske oprørsbevægelse og en klar melding om "AKP eller kaos".

- De har bedt om et stærkt mandat til at opretholde ro og orden, for det er der ifølge dem ingen andre, der kan, siger hun.

Med cirka halvdelen af stemmerne får AKP et flertal i parlamentet. Det var dog tæt på at blive meget større.

Det kurdiske parti HDP går nogle procentpoint tilbage og sniger sig kun lige over spærregrænsen på 10 procent med en samlet stemmeandel på omkring 10,5 procent.

Var det kurdiske parti ikke kommet ind, var størstedelen af deres mandater gået til AKP, da de i så fald havde været det suverænt største parti i de provinser, hvor HDP har hentet sine stemmer.

- Dermed havde AKP kraftigt kunne nærme sig et flertal i parlamentet, der havde sat dem i stand til at lave forfatningsændringer. Det havde gjort præsident Erdogan til en meget magtfuld præsident, siger Daniella Kuzmanovic.

AKP var lidt mere end 50 mandater fra at få de 367 mandater, der havde givet dem et sådan flertal. De kunne dermed godt have brugt nogle af de omkring 59 mandater, som det kurdiske parti fik.

Allerede søndag aften beretter nyhedsbureauet AFP om de første uroligheder i de kurdiske provinser ovenpå valgresultatet. Det bliver næppe de sidste nyheder af den slags, forudser Daniella Kuzmanovic.

- Jeg forventer, at der vil være en del demonstrationer og uroligheder i den sydøstlige del af landet, hvor der vil være en frustration over resultatet. Lige sådan vil AKP's kritikere i de store byer føle, at de ikke har andet valg end at gå på gaden, siger hun.

Ifølge lektoren kommer valget næppe til at ændre på Tyrkiets rolle i Syrien, mens det står uklart, hvad det kommer til at betyde for tyrkisk indenrigspolitik og konflikten med kurderne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.