Forsker: Aserbajdsjan er drivkraft i Kaukasus-konflikt

Det er ikke til at sige, hvem der har været drivkraft bag opblusset konflikt i Kaukasus, forklarer forsker.

Konflikt mellem Aserbajdsjan og armenske separatister er blusset op på ny. Aserbajdsjan er typisk drivkraften i konflikten, forklarer ekspert. (Arkivfoto)

Konflikt mellem Aserbajdsjan og armenske separatister er blusset op på ny. Aserbajdsjan er typisk drivkraften i konflikten, forklarer ekspert. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Søndag har en konflikt mellem armenske separatister og Aserbajdsjan kostet civile menneskeliv. Desuden er to militærhelikoptere fra Aserbajdsjan blevet skudt ned.

Det er sket i regionen Nagorno-Karabakh i det sydvestlige Aserbajdsjan, hvor armenske separatister har erklæret sig selvstændige fra Aserbajdsjan.

Konfliktet har ulmet i området i 32 år, men ifølge seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier er det på nuværende tidspunkt svært at sige noget om, hvem der har været drivkraften denne gang.

- Det ligger dog i konfliktens natur, at det typisk er Aserbajdsjan, der har været primus motor, når konflikten er blusset op igen, siger Flemming Splidsboel, der har forsket i netop militære forhold i det fjerne Østeuropa.

- Armenierne siger jo, at det er Aserbajdsjan, der har skudt over grænsen denne gang, fortæller seniorforskeren med udgangspunkt i internationale beretninger om søndagens episode.

Flemming Splidsboel forklarer, at der er tale om en langvarig konflikt med lav intensitet. Han kalder det en frossen konflikt.

- Det er nogle gange sat på standby og lagt i fryseren, men en gang i mellem tør den op, som den har gjort i dette tilfælde, forklarer han.

Ifølge seniorforskeren giver det mening, at det er Aserbajdsjan, der starter konflikten på ny, fordi det var dem, der i sin tid tabte territorium.

Regionen Nagorno-Karabakh var tidligere en del af Aserbajdsjan, men var hovedsageligt bosat af armeniere, der endte med at løsrive sig.

Derfor er regionen i dag en del af Armenien.

Forholdet mellem de to bliver af Flemming Splidsboel beskrevet som værende betændt.

- Nogle gange ser man, at der bliver skudt over grænsen. Så eskalerer konflikten igen. Sådan har det været i 32 år nu, forklarer han.

Både Tyrkiet og Rusland spiller en rolle i det betændte forhold. Armenien støttes af Rusland, mens Aserbajdsjan støttes af Tyrkiet.

- Rusland opfordrer parterne til at sætte sig på hænderne, siger Flemming Splidsboel.

Hvis man tager de danske briller på, betyder konflikten ikke meget.

- Vi identificerer os jo også med den fjerneste del af Europa, så på den måde har det jo Danmarks opmærksomhed, men det har ikke konsekvenser for os, konkluderer han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.